Perunan kuoren laatu

Kuoren laatu on tärkeä laatukriteeri, sillä kuluttajat suosivat perunoita, joissa kuori on lähes virheetön. Multaperunan myynnin vähentyessä merkitys korostuu entisestään. Mukulat, joiden pinnalla on tauteja eivät ole houkuttelevan näköisiä. Tautisuus heikentää myös perunan varastointilaatua. Tyypilliisiä tauteja perunan kuoressa ovat esimerkiksi seittirupi, harmaahilse, perunarupi ja kuorirokko.

Perunan seittirupi ja kuorirokkoPerunan harmaahilse ja perunarupi

 

Lannoitus ja kuoren laatu

Tasapainoisella lannoituksella vaikutetaan kuoren laatuun. Kalsium vahvistaa kuorta, jonka johdosta kuori vastustaa tauteja paremmin. Boori, magnesium ja mangaani vähentävät perunaruven esiintymistä. Sinkki voi alentaa kuorirokon määrää. Rikki vähentää kuorirokkoa ja rupea.

Kalsium

Englantilaiset perunatutkimukset osoittavat, että kalsiumnitraatin käyttö vahvistaa mukulan kuorta. Tämä suojaa taudeilta, kuten ruvelta, kuorirokolta, harmaahilseeltä ja seittiruvelta.

Boori

Boori auttaa kalsiumin imeytymisessä soluseinään. Boorilannoituksesta huolehtiminen kalsiumlannoituksen yhteydessä maksimoi kalsiumin vaikutuksen sadon laatuun. Oheinen koetulos kertoo, että etenkin kukinnan aikana annettu boorilannoitus lisää mukulan kalsiumtasoa huomattavasti.

Sinkki

Sinkki vaikuttaa kuorirokkoon. Todennäköisesti vain maahan levitetystä sinkkilannoituksesta saadaan toivottu vaikutus kuorirokkoa vastaan. Sinkki ei ole myöskään ainoa ratkaisu kuorirokkoon, mutta lannoitus auttaa ongelman hallinnassa muiden viljelytoimenpiteiden ohella.

Rikki

Rikkilannoitus vähentää perunarupea ja kuorirokkoa. Paras vaikutus saadaan, kun lannoitus tehdään vesiliukoisella rikillä. Käytännön viljelmillä on huomattu, että Yara Maanparannuskipsi ja sen sisältämä rikki laskee pH:ta lievästi ja tilapäisesti. Tämä on auttanut rupisuuden hallinnassa.

Muu viljelytekniikka, jolla parannetaan kuoren laatua

  • Vältä peltoja, joissa tautipaine on suuri tai vesitalous heikko
  • Laadukas, tautivapaa siemen
  • Desinfioi siemenperunan varastotilat ja -laatikot tartuntariskin pienentämiseksi
  • Kastelu