AdBlue® kuorma- ja linja-autoille

Jos hyötyajoneuvosi käyttää Euro IV-, Euro V- tai Euro VI -standardien mukaista SCR-tekniikkaa, on ajoneuvossa käytettävä myös AdBlue-liuosta. Nestettä tarvitsevat mm. seuraavat ajoneuvot:

  • SCR-tekniikalla varustetut hyötyajoneuvot, kuten kuorma-autot, jäteautot ja paloautot
  • SCR- tai LGV-tekniikalla varustetut kevyet hyötyajoneuvot, kuten pakettiautot
  • Matkustajia kuljettavat ajoneuvot, kuten linja-autot, koulubussit ja pikkubussit

Olemme työskennelleet vuodesta 2005 saakka tiiviissä yhteistyössä satojen erikokoisten ajoneuvoja käyttävien yritysten kanssa ja opastaneet niiden henkilökuntaa AdBlue-liuoksen ja AdBlue-laitteiden käytössä. Yaran Air1-myyntitiimiltä saat aina apua, olitpa sitten jälleenmyyjä, huoltoaseman omistaja tai linja- tai kuorma-autoja käyttävän kuljetusyrityksen omistaja.

Sami Ruisma
Sami Ruisma
Tuotepäällikkö, Air1®, AdBlue®, Jälleenmyyjät

Mistä voin ostaa AdBlue-liuosta kuorma-autoani varten?

Where can I buy

Yaran AdBlue-liuosta on saatavilla kaikkialla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Voit ostaa nestettä yleensä samoilta jälleenmyyjiltä ja jakeluverkostoista, joista jo hankit ajoneuvoosi dieselöljyä. Suomessa Yaran laadukasta AdBlue-liuosta on saatavilla kattavasti mm. jakelukumppaneidemme ABC-, Shell- ja  St1 -asemilla.

Muista vaatia Yaran AdBlue-liuosta kuorma-autosi huollon yhteydessä.

Air1-jälleenmyyjien kautta voit hankkia AdBlue-liuosta 1 000 litran IBC-konteissa, 200 litran tynnyreissä tai pienemmissä kanistereissa. Jos käytössäsi on useita ajoneuvoja, voimme toimittaa AdBlue-liuosta myös suuremmissa irtotuote-erissä suoraan kotivarastoosi. Voit valita valikoimastamme sopivan kokoisen varastosäiliön.

Yara täydentää Air1-tuotteiden jälleenmyyjäverkostoaan. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut!

Lue lisää Suomen AdBlue-ostopaikoista

Mikä AdBlue-vaihtoehdoista minun pitäisi ostaa?

Which AdBlue should I buy?

Mitkä vaatimuksesi ovatkin, meiltä löydät sopivan pakkauskoon! Sopivan vaihtoehdon valintaan vaikuttavat kulutus, hyötyajoneuvokaluston koko sekä käytössä olevien SCR-ajoneuvojen (Euro IV, V tai VI) lukumäärä, olivatpa ne sitten linja- tai kuorma-autoja tai kevyitä hyötyajoneuvoja.

Varmista, että ostat AdBlue-liuosta etkä tuotetta, jonka nimi on urealiuos. Käyttämäsi tuotteen on täytettävä tiukat ISO-laatustandardit. Muuten voit vaurioittaa ajoneuvosi SCR-järjestelmää.

Ota meihin yhteyttä, niin autamme löytämään sopivan ratkaisun tarpeidesi mukaan. AdBlue-liuoksen saatavuus:

  • 10 litran AdBlue-kanisterit, 20 litran AdBlue-kanisterit, 200 litran AdBlue-tynnyrit, 1 000 litran AdBlue-IBC-kontit
  • Suurten irtoerien toimitus suoraan toimipaikkaasi

Lue lisää pakkausvaihtoehdoistamme

Kuinka paljon AdBlue-liuosta käytän?

Hyötyajoneuvojen keskimääräinen AdBlue-kulutus määräytyy ajoneuvon tyypin (kuorma-auto, pitkän matkan linja-auto, paikallisbussi, pakettiauto, jäteauto) ja käyttöasteen mukaan. Myös ajo-olosuhteet vaikuttavat moottorin kuormitukseen ja täten myös tarvittavaan AdBlue-määrään.

Yleensä voi odottaa, että AdBlue-kulutus on noin 4–6 prosenttia dieselpolttoaineen kulutuksesta. Eli AdBlue-liuosta kuluu noin 5 litraa 100 dieselpolttoainelitraa kohden tai noin 1,5 litraa 100 ajokilometriä kohden. Täten joudut täyttämään AdBlue-säiliön paljon harvemmin kuin dieselsäiliön.

Saatavilla on myös AdBlue-kulutuslaskuri, joka antaa tarkemmat luvut vaatimustesi mukaisesti. Ota meihin yhteyttä, jos haluat arvion kalustosi keskimääräisestä AdBlue-kulutuksesta.

Mikä on taloudellisin tapa ostaa AdBlueta?

Taloudellisin tapa on antaa Yaran toimittaa Air1 AdBlue -tuotteensa suurena eränä suoraan toimipaikkaasi asennettuun AdBlue-säiliöön. Voit ostaa AdBlue-liuosta myös Air1-jälleenmyyjiltämme seuraavina pakkauskokoina: 10 litran AdBlue-kanisterit, 20 litran AdBlue-kanisterit, 200 litran tynnyrit ja 1 000 litran IBC-kontit. Oikein säilytettynä AdBlue säilyy vuoden.

Miten AdBlue-liuosta varastoidaan?

AdBlue-liuoksen varastointi ja käsittely on helppoa, koska neste on vaaratonta ja myrkytöntä. AdBlue®-liuoksen varastointilämpötila on 0–30°C, ja se on pidettävä poissa suorasta auringonvalosta. Pakkaukset on suljettava tiiviisti, kun ne eivät ole käytössä. AdBlue voi jäätyä –11°C:n lämpötilassa, joten varastointialueen on oltava tätä lämpimämpi. Jos AdBlue on jäätynyt, sitä voi käyttää, kun tuote on täysin sulanut värittömäksi, kiteettömäksi liuokseksi eli alkuperäiseen olomuotoonsa.

Varastointialueen on oltava puhdas ja pölytön, jotta kontaminaatiota ei tapahdu. Tämä on erityisen tärkeää lisättäessä AdBlue-liuosta ajoneuvoon.

Kun ostat AdBlue-liuoksen pakattuna, toimitamme sen sinetöidyissä pakkauksissa. AdBlue-liuosta voidaan varastoida jopa vuoden ajan, kunhan varastointiohjeita noudatetaan. Jos AdBlue-liuosta on jouduttu varastoimaan pidempään tai vaativissa olosuhteissa, esimerkiksi puimurissa, AdBlue-tankki kannattaa tyhjentää ja täyttää tuoreella AdBluella ennen koneen käyttöä. Vaihtoehtoisesti AdBlue voidaan analysoida, jotta varmistetaan sen olevan määritysten mukaista.

Miten AdBlue-liuosta käsitellään?

Älä käytä vanhoja diesel- tai öljykanistereita AdBlue-liuoksen lisäämiseen tai siirtämiseen. Lisäksi öljytuotteiden siirtoon tarkoitetut laitteet eivät sovellu AdBluelle. Hanki AdBluelle omat vain sen siirtämiseen tarkoitetut oheislaitteet. AdBlue voi kontaminoitua kaikista välineistä, joita on käytetty johonkin muuhun tarkoitukseen. Jopa pienet polttoaine-, öljy- tai voiteluainemäärät voivat vaurioittaa SCR-järjestelmää.

AdBlue-liuoksen lisäämisen aikana ei tarvitse käyttää suojavaatetusta. Suosittelemme kuitenkin käyttämään käsineitä, jotka estävät herkän ihon ärtymisen, jos AdBlueta joutuu iholle. Lue AdBlue-käyttöturvallisuustiedote, kun käsittelet suuria AdBlue-määriä.