Säilörehuun reilusti lisää hiveniä YaraVita Amazinc -lehtilannoitteella

Nurmen kasvuohjelman mukaista lannoitusta testattiin erilaisilla nurmilajikkeilla ja -seoksilla Yara Kotkaniemessä.

Sadonlisää saatiin parhaimmillaan +7 % ja säilörehun hivenpitoisuudet nousivat kymmeniä prosentteja. Mangaanipitoisuus nousi keskimäärin +55 %, sinkkipitoisuus +62 % ja seleenipitoisuus +17 %. D-arvo pysyi samana raakavalkuaisen noustessa +5 %.

YaraVita Amazinc -lehtilannoitus nosti säilörehun sinkkipitoisuutta 50–100 %. Yara Kotkaniemi 2016.

YaraVita Amazinc -lehtilannoitus nosti säilörehun mangaanipitoisuutta 35–90 %. Yara Kotkaniemi 2016.

Erinomainen jälkivaikutus nurmella

Mangaani- ja sinkkipitoista YaraVita Amazinc -lehtilannoitetta levitettiin ensimmäiselle ja toiselle sadolle 2 litraa/hehtaari, mutta kolmatta satoa ei lehtilannoitettu. Silti kolmannen sadon sinkkipitoisuus nousi keskimäärin +19 %, Rhonia-Ilmariseoksella kaikkein eniten (+47 %). Vastaavasti mangaanipitoisuus nousi +9 %, Rhonia-Ilmariseoksella jopa +55 %.

YaraVita Amazinc -lehtilannoite kannattaa levittää heti, kun nurmi lähtee kasvuun (kasvuston korkeus 10–20 cm). Käyttömääräsuositus on 1–2 litraa/ha/sato. Se sopii tankkiseoksiin monien nurmen kasvinsuojeluaineiden ja muiden YaraVita-lehtilannoitteiden kanssa. Tankmix-palvelussa voit selvittää YaraVita-lehtilannoitteiden sekoitettavuuden useiden kasvinsuojeluaineiden kanssa.

Selvitä sekoitettavuus Tankmixista

 

Mangaanin ja sinkin merkitys nurmelle

Nurmikasveilla mangaani ja sinkki parantavat yhteyttämistä, juurten kasvua, ravinteiden ottoa, valkuaisen ja hiilihydraattien muodostumista, solun jakautumista ja kasvua. Ne ovat välttämättömiä hivenaineita myös eläinten terveydelle, hedelmällisyydelle ja tuotokselle.

Mangaanin ja sinkin merkitys eläimille

Sinkin puutosoireet ovat havaittavissa eläimillä paremmin kuin nurmella. Ihovauriot, karvanlähtö ja huono hedelmällisyys (esim. nuorten hiehojen kiimattomuus) ja huonosti paranevat haavat havaitaan yleensä ensimmäisenä. Muita oireita voivat olla huono sorkka- ja kavioaines, sorkanvälien iho-ongelmat alentunut ruokahalu ja laihtuminen. Mangaanin puutosoireita ovat mm. hiljaiset kiimat, luomiset ja heikentynyt hedelmällisyys. Lisäksi nuorilla eläimillä luuston kehityshäiriöt, luiden epämuodostuneisuus ja kasvun heikentyminen.