Kaalin varastosäilyvyys ja hyllyikä

Tasapainoisella lannoituksella viljelijä parantaa kaalikasvien varastosäilyvyyttä ja kauppakelpoisuutta. Pitkään varastoitavan kaalin kannalta varaston olosuhteiden hallinta on keskeistä.

Ravinteiden vaikutus kaalin varastointiin

Typpi

Kaalin typpilannoitus lisää merkittävästi sadon määrää. Liiallinen typpilannoitus vähentää kuitenkin hyllyikää, sillä typpi lisää veden määrää kerässä eli alentaa kuiva-ainepitoisuutta. Tällöin solukko heikentyy, mikä johtaa heikompaan varastosäilyvyyteen ja taudinkestävyyteen. Useassa tapauksessa nykyiset ympäristötuen rajat ovat hyvin lähellä typpilannoituksen optimitasoa.

Typen vaikutus kiinankaalin kuiva-ainepitoisuuteen

Kalium

Riittävä kaliumlannoitus varmistaa sadon kauppakelpoisuuden ja vähentää haihdunnan aiheuttamaa tappiota kaalin varastoinnissa.

Kaliumin vaikutus kaalin säilyvyyteen

Magnesium

Magnesium parantaa varastointiominaisuuksia. Magnesiumin nousu kasviin heikkenee, kun maassa on runsaasti kaliumia, kalsiumia ja ammoniumtyppeä. Magnesiumin saannin voi turvata käyttämällä magnesiumpitoista kevätlannoitetta. Kasvustoruiskutuksiin sopii esimerkiksi YaraVita Magtrac.

Magnesiumin vaikutus varastosäilyvyyteen kukkakaalilla

Rikki

Rikillä on suuri merkitys kaalikasvien varastosäilymiselle. Kloorivapaiden peruna- ja puutarhalannoitteiden käyttö turvaa useimmiten rikin saannin riittävälle tasolle.

Kaalin varastointi

Kaalisadon hellävarainen käsittely korjuun ja kuljetuksen aikana on erittäin tärkeää. Kaikki kaalin kolhut ja rikkoutuneet lehdet ovat hyvä pohja tautien pääsylle kasviin, mikä aiheuttaa riskin koko varastoitavalle erälle. Erilaiset homeet ja taudit (Scletorinia, Botrytis cinerea, Alternaria jne.) ovat yleisiä ongelmia kaalien varastoinnissa. Pitkään varastoitavan kaalin kannalta varaston olosuhteiden hallinta on keskeistä.