Möhöjuuri

Möhöjuuri on maassa elävän sienen aiheuttama kasvitauti, joka saastuttaa kaalin juuren ja aiheuttaa epämuodostumia. Möhöjuuri estää kasvin normaalin kasvukehityksen ja leviää helposti pellolta toiselle. Itiöt säilyvät maassa elinvoimaisina jopa yli kymmenen vuotta.

Ennaltaehkäisevät toimet ovat aina ensisijaisia möhöjuuren ehkäisemiseksi. Möhöjuuren tärkein torjuntakeino on viljelykierto ja kaikille kaalikasveille suositellaankin yli viiden vuoden viljelykiertoa. Lisäksi kaalin sukuisten rikkakasvien esiintyminen pitää estää välivuosina. Myös kalkitus vähentää möhöjuuren esiintymistä. pH:n tulisikin kaalipelloilla olla yli 7,2.

Möhöjuuri

Booria sisältävän kalsiumnitraatin eli YaraLiva Nitrabor -typpilannoitteen käyttö vähentää möhöjuuren haittoja saastuneilla pelloilla. Kalsiumnitraatin käytön on todettu myös vähentävän möhöjuuren esiintymistä. Sen vaikutus perustuu maan pH:ta nostavaan vaikutukseen. Tällöin juurialueen pH pysyy korkeampana ja möhöjuuren leviäminen estyy osittain. YaraLiva Nitrabor -typpilannoitteen vesiliukoinen kalsium ja boori auttavat soluseinää pysymään vahvana.

Kalsiumnitraatin vaikutus möhöjuureen