Lounais-Suomen mittausalueet

Huittinen

Ceylon-syysvehnä

Kevätlannoitus 3.5.2024 YaraBela SUOMENSALPIETARIlla 130 kg (35,1 kg N/ha). Esikasvina herne.

Typen kokonaisotto, Huittinen

Sademäärä ja lämpösumma, Huittinen

13.5.

Kasvustossa oli kolmea ja neljää sivuversoa, mutta lukemat otettiin kolmen sivuverson mukaan (siksi poikkeaa viime kerrasta). Pensominen on vielä käynnissä, mutta oli kasvusto hieman jo kasvanut korkeuttakin. Typenotot olivat 33 kg N/ha. Nollaruutu ei poikennut vielä suuresti muista ruuduista, ei edes silmämääräisesti. Ylilannoitusruutu ei eronnut myöskään silmämääräisesti eikä lukemien puolesta. Sadetta on tullut noin 3 mm.

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Huittinen 13.5.

7.5.

Kasvustossa jo neljä sivuversoa näkyvissä. Vahva pensominen käynnissä. Typenotot alueella noin 30 kg N/ha. Ruudut eivät eronneet vielä toisistaan silmämääräisesti tai typenotollisesti. Vahva kasvusto. Alueella näkyi rikkakasveja jo kahdella kasvulehtivaiheella.

Kasvustokuva, Huittinen 7.5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5.

Tänään tehtiin ruudut ja lisälannoitettiin ylilannoitusruutu. Ylilannoitusruutu sai 135g Rikkisalpietaria eli noin 40 kg/ha. Kasvustossa on yksi sivuhaara pääverson lisäksi.  Lohko kevätlannoitettiin viljelijän toimesta samana päivänä Suomensalpietarilla 130 kg/ha, eli 36,45 kg N/ha. Kasvusto on hyvännäköinen, tiivis ja aukoton. Odotukset ovat aika korkealla tästä lohkosta. Alueella rikkakasveja sirkkalehtivaiheessa. 

Oripää

Igloo-syysvehnä

Kevätlannoitus 3.5.2024 Yarabela AXANilla 250kg = 67,5kg N/ha

Typen kokonaisotto, Oripää

Sademäärä ja lämpösumma, Oripää

13.5.

Alueella on kärsitty kuivuudesta, ja se näkyy vanhimmissa lehdissä kellastumisena. Lehtien punertamista esiintyy myös, mikä voi olla merkki stressistä tai fosforin puutteesta. Nollaruutu erottui muusta pellosta silmämääräisesti. Typenotot nollaruudusta olivat heikommat kuin viime vuonna. Kasvusto ei selvästi pysty käyttämään annettuja ravinteita kuivuuden takia. Typenotot ovat aika samaa luokkaa kuin viimeksi. Sadetta on tullut noin 3 mm.

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Virttaa 13.5.

Kellastuneita lehtiä, Virttaa 13.5.

7.5.

Kasvuaste oli sama (BBCH 22) kuin viikko sitten nollaruutua perustettaessa. Näin lyhyessä ajassa pellolla ei ollut tapahtunut paljoa. Typenotot olivat noin 17 kgN. Pelto on aika tasainen ja lupaava. 

Kasvustokuva, Oripää 7.5.

Laitila

RGT Kilimanjaro -syysvehnä, maalaji HtS

Kylvölannoitus 26.9.2023 YaraMila Y 6:lla 100kg (15kg N/ha).

Typen kokonaisotto, Laitila

Sademäärä ja lämpösumma, Laitila

13.5.

Lisälannoitusruutu tehty 135 g/ruutu eli noin 40 kg/ha YaraBela RIKKISALPIETARIlla. Kuivuutta on Laitilassakin, mutta ei vielä niin selkeästi kasvustosta havaittavaa kuin esimerkiksi toisessa mittauspaikassa Virttaalla. Ruutujen typenotot eivät erottuneet toisistaan, ei silmämääräisesti eikä lukemien puolesta. Vettä tullut noin 2,5 mm.

Nolla- ja ylilannoitusruudut, Laitila

2.5.

Kasvuaste on 14, ja keskimääräinen typenotto 15 kg N. Kasvusto oli kehittynyt muutaman päivän aikana huimasti. Lohkolla hieman kasvustovaihtelua, mutta mittauspaikka on aika tasainen. Ei rikkoja.