Pohjois-Suomen mittausalueet

Nivala

Helmi Kevätvehnä, maalaji HkMr, pH 5,8.

imagem4uyq.png
imagevgjs.png

3.7.

Taas on kasvusto edennyt hurjasti. Siellä täällä on jo tähkiä näkyvissä eli tahti on nyt kiivas. Typenotto on ollut todella kovaa menneellä viikolla, eli juhannuksen sateet oli paikallaan. Satonäkymät on hyvällä tasolla, toivotaan suotuisaa loppukesää. Tämä oli viimeinen mittaus Nivalassa. 

26.6.

Nivalan Helmi näyttää hyvältä viikosta toiseen. Juhannuksen aikaiset sateet satoivat totisesti laariin, tällä lohkolla mittariin kertyi 22 mm viikon aikana. Kasvusto on tasaisen vihreää ja tiheyskin on hyvällä tasolla. Nollaruudun typenotto on pysähtynyt ja Yara N-sensorin mukaan ylilannoitusruutu alkaa menemään talousviljelmän ohitse. Siispä tämän viikon tiistaina 27.6. on tehty lisälannoitus YaraBela Suomensalpietarilla 140kg/ha. Tästä on hyvä jatkaa. 
 


19.6.

Mahtavalta näyttää Helmi Nivalassa! Kasvusto on tasaisen hyvää ja tummanvihreää. Typenotto on kehittynyt todella kovaa tahtia viikossa. Nollaruutu näkyy selkeästi vaaleampana ja onkin jäänyt jälkeen. Talouskasvusto on ottanut typpeä nyt 45kg/ha. Lohkolta otettiin Yara Megalab –analyysi niin nähdään, että kärsiikö kasvusto jonkin ravinteen puutteesta. Kosteus riittää tällä lohkolla vielä hyvin, vaikka ei olekaan satanut viikkoon yhtään. Toiveet kovasta vehnäsadosta elää! 
 
 

12.6.

Nivalassa on kevätvehnä Helmi orastunut hienosti ja näyttää tasaisen hyvältä. Nollaruutu erottuu jo selvästi ja onkin jäänyt typenotossa jo jälkeen. Talousviljelmä on ottanut tässä vaiheessa kasvukautta (BBCH 13) jo 18 kiloa typpeä nollaruudun jäädessä seitsemään kiloon. Nivalassa kosteus riittää vielä ja vähän on satanutkin. Hyvältä näyttää tässä vaiheessa! 

 

 

 

 

Haapajärvi

Kevätvehnä, maalaji -, pH -.

imagefc8ai.png
image1ixe.png

3.7.

Kylläpä mennään vauhdilla kasvutahdissa, ei meinaa mittaaja pysyä perässä! Aivan valtava kehitys viikon takaiseen tilanteeseen. Yara N-sensorin mukaan nollaruutu näyttää vapauttaneen typpeä ihan mukavasti (28 kg/ha) ja sen huomaakin ruudun väristä. Tämä oli viimeinen mittaus Haapajärvellä, toivotaan suotuisaa loppukesää. 

26.6.

Haapajärvelläkin on tullut vettä juhannuksen aikana mukavasti, mittauslohkolla yhteensä 35mm. Tämä lohko olikin todella kuivaa, eli vesi tuli tarpeeseen. Kasvusto etenee nyt hurjaa vauhtia ja loppuviikosta onkin luvassa lisälannoitus. Yara N-sensorin mukaan ylilannoitusruutu alkaa nyt jätättämään talousviljelmää, eli aika lisälannoitukselle osuu kyllä nappiin. 
 


19.6.

Nyt alkaa 0-ruutu erottumaan vaaleamman värisenä kasvustona. Lämpösummaa kertyy todella hurjasti, mutta sadetta ei. Toistaiseksi maan kosteus on riittänyt, mutta nyt alkaa olla jo aika kuivaa. Vettä kaivataan ja onneksi loppuviikoksi onkin luvattu sadetta. Kasvusto näyttää terveeltä ja hyvältä. 
 

 

12.6.

Haapajärvellä on kuivaa, viikkoon ei ole satanut vettä yhtään. Nyt olisi hyvä saada sateita, lämpöä kyllä riittää. Nollaruutu ei vielä erotu muista ruuduista.

 

 

 

 

Kalajoki

Helmi Kevätvehnä, maalaji KHt, pH 6,9

imagewemt.png
imageqy9r.png

10.7.

Nyt ollaan Kalajoellakin jo kasvuasteella BBCH 59 ja näin ollen ei raportoitavaa mittaustulosta enää saatu. Huomionarvoista on se, että aivan hurjasti on kasvusto mennyt eteenpäin kuluneen viikon aikana. Kasvusto näyttää myös sivuversonnan takia tiheämmältä ja muutama viikko sitten luovutuista satonäkymistä on taas otettu orastavasti kiinni. Kosteus riittää kyllä ja lämpöä on povattu, joten nyt näyttää paremmalta kuin koko kasvukaudella tällä lohkolla. Yara Megalab –analyysin perusteella ravinnepuutoksia ei ole ja typpeä on käytettävissä jopa reilusti. Jännityksellä odotamme syksyä! 

3.7.

Kalajoella kylmyys on hidastanut kasvutahtia, kosteutta kyllä riittäisi. Nyt kun saadaan lämpöä niin vehnä kyllä tykkää! Juhannuksen kovien sateiden jälkeen tällä kuluneella viikolla oli tullut vain 3mm vettä, mutta kosteus ei kyllä näillä keleillä mihinkään haihdu.  

27.6.

52 mm vettä!! Sitä kaivattiinkin ja isännän kanssa suunniteltiin viikko sitten sateet juuri näin. Typenotto on tuplaantunut viikossa ollen tällä hetkellä 45kg/ha talousviljelmässä. 0-ruutu erottuu selkeästi vaaleampana ja jää nyt jälkeen kovasti. Kylläpä on huomattavasti mukavamman näköistä kuin viime viikolla ja uskon, että kasvutahti on nyt hurjaa, kun kosteutta piisaa ja lämpöä myös. 


20.6.

Vettä ei ole satanut Kalajoella viikkoon tippaakaan. Kosteus on vielä riittänyt, mutta povatut sateet tulee kyllä tarpeeseen ja sataa laariin. Kaikesta huolimatta suurimmista satotavoitteista on jo luovuttu, mutta luovutettu ei!

 

 

13.6.

Nollaruutu ei erotu vielä muista ruuduista. Typenotto on kaikissa ruuduissa lähellä toisiaan, mikä tässä vaiheessa on ihan tavallista. Vettä saisi tulla Kalajoellakin.