Itä-Suomen mittausalueet

Kouvola, Löytty

Leijona kevätvehnä, maalaji HTS / rm , pH 6,2.

 

imagelepst.png
 
imagexrtj.png

10.7.

Viikossa oli satanut vettä 22 mm ja kasvusto täysin tähkällä. Pelto jäi vähän harvaksi johtuen kasvukauden kuivuudesta. Muutoin kasvusto on kyllä tasainen ja tähkälläkin pituutta vähintään normaalin verran. Mittaukset loppuvat tältä vuodelta ja nyt ei muuta kuin odotellaan tietoa millainen sato tältä lohkolta tuli. 

3.7

Viikossa satanut vettä 42mm ja tähkät täysin näkyvissä. Tähkät normaalin mittaisia mutta kasvusto jäänyt harvaksi. Kevään kuivuudesta johtuen ei lähtenyt kunnolla pensomaan. Typpeä kasvusto ottanut kumminkin vielä ihan mukavasti joten toivotaan että jyvät täyttyvät kunnolla ja valkuainen nousee riittäväti  

26.6.

Juhannuksen sateet täyttivät sademittaria 29mm joka kyllä näkyy kasvustossa selkeästi. Voi olla että tuli liian myöhään koska päisteissä alkaa jo tähkät olemaan melkein kokonaan esillä. Typpeä kasvusto ottanut viikossa 5-10kg ja toivotaan ettei nyt lähtisi ihan kesken kaiken valmistumaan.

19.6

Vaikka kuivuus vaivaa niin typenotto kiihtyy hiljalleen. Nollaruutu ottanut erottuu aina vain selkeämmin ja jää selvästi kehityksessä talousviljelmälle. Nollaruutu ottanut typpeä tähän mennessä n.15kg kun taas talousviljelmä n. 30kg. Jospa juhannuksen vesisateet kiihdyttäisi kasvua! 

12.6

Toinen mittaus päästy tekemään. Nollaruutu ottanut typpeä n.10-11kg ja talousviljelmä jo 18-20kg. Kuivuus alkaa vaivaamaan ja jarruttamaan kasvua.

 

6.6.

Ensimmäinen testimittaus tehty vaikkei kasvusto vielä umpeutunut. Nollaruutu ottanut typpeä n.8kg kun talousviljelmä taas 10-11kg. Viikon aikana satanut 0,7mm vettä ja 2.6 yön alin lämpötila ollut 0 astetta. Vettä sekä lämpöä kaivataan.

 

 

 

 

29.5. 

Mittauksia ei ole vielä aloitettu. Koeruudun kylvö on suoritettu 9.5. ja kylvölannoituksena on annettu YaraMila Y2 & Y6, 94N. Esikasvina on ollut ohra. Oraat tulleet pintaan hyvin, mutta kasvu hidastunut kuivuudesta johtuen. 

 

 

 

Kotka

Sibelius kevätvehnä, maalaji HTS / m, pH 5,7.

images0kp.png
image1km2m.png

10.7.

Viikossa oli vettä ilmestynyt sademittariin n. 45mm. Kasvusto täysin tähkällä ja nyt aletaan odottelemaan puinteja. Lohko jäi harvaksi johtuen kasvukauden kuivuudesta, mutta tähkät ovat normaalin mittaisia ja pelto kaiken kaikkiaan tasaisen näköinen. Aiemmin näytti vähän kirjavalta, mutta juhannuksen tienoilla tehty lisälannoitus kyllä tasoitti kasvustoa hyvin. Mittauksia ei enää jatketa ja nyt jäädään odottelemaan satotietoja syksyn puintien jäljiltä. 

3.7

Viikossa satanut 22mm vettä mutta kyllä näkyy kasvustossa kevään kuivuus. Kasvusto alkaa tähkimään ja typenotto vähenemään. Tähkät suunnilleen normaalin mittaisia ja nyt toivotaan että ravinteet ja kosteus riittävät vielä jyvien täyttymiseen.  

26.6

Juhannuksen tienoilla Kotkassa tullut 10mm vettä joka kyllä piristi kasvustoa merkittävästi. Lisälannoitus (200kg/ha Axan) tehty 22.6 juuri sopivasti ennen sateita ja sen kyllä mittauksessa huomasi! Nollaruutu alkaa selvästi jäädä jälkeen talousviljelmään nähden. Rikat ruiskutettu Pixxaro Premiumilla 20.6. 

 

19.6

Vihdoin päästiin mittaamaan! Nollaruutu erottuu jo selvästi ja typpeä on ottanut n.5kg. Talousviljelmän puoli kirjava kuivuudesta johtuen. Typpeä talousviljelmän puoli ottanut mittauspaikasta riippuen 10-18kg.  

 

12.6

Kuivuus vaivaa. Nollaruutu erottuu jo mutta mittaamaan ei vielä pääse 

5.6. 

Kuivuus ja kylmyys kiusaa eikä ruudut vieläkään erotu selvästi. Vettä ja lämpöä kaivataan.

 

 

29.5. 

Mittauksia ei ole vielä aloitettu. Kylvöt on suoritettu 15.5 ja kylvölannoituksena on annettu Y25, 75N. Kasvusto on tullut juuri pintaan, mutta kärsii kuivuudesta. 

 

 

 

Kouvola, Iitti

Sibelius kevätvehnä, maalaji HES, pH 6,0.

imagea3nl.png
imagepbho9.png

10.7.

10.7 Viikossa oli vettä satanut n. 30 mm ja alkaa täälläkin tähkät olemaan hiljalleen täysin esillä. Kasvurytmi ollut todella nopea niin kuin kaikilla muillakin kaakonkulman mittauspaikoilla. Typpeä kasvusto ottanut viikon aikana vielä reilusti ja varmaan loppuviikkoa kohti vielä vauhti kovenee, joten viikon päästä on jo liian myöhäistä mittauksille. Mittaukset lopetetaan tähän. 

3.7

Viikossa oli satanut mittarin täyteen vettä, eli +50mm. Täällä saatiin mitattua vihdoin kaikki ruudut ja kyllähän se typpi on maistunut. Kasvusto jää paikkapaikoin harvaksi mutta vielä ehtii kirimään. Nollaruutu erottuu selvästi ja jää kasvussa jälkeen. Jatketaan mittauksia ensi viikolla! 

26.6

Vettä satanut juhannuksen tienoilla n.5mm ja alkaa hiljalleen vihertämään. Rivit vielä auki joten mittaustuloksia joudutaan odottelemaan. Nollaruutu alkaa kumminkin näkymään entistä selkeämmin.

 

 

19.6

Viimein saatiin liput liehumaan! Nollaruutu erottuu mutta hidasta on. Vielä odotellaan vesisateita jotta saadaan mittaukset käyntiin. Rikka-aineet ruiskutettu 20.6

 

12.6

Hiljalleen alkaa piikit näkymään ja nyt tarvittaisiin vettä oikein tosissaan 

29.5. 

Mittauksia ei ole vielä aloitettu. Koeruudun kylvöt on suoritettu 24.5. ja kylvölannoituksena on annettu YaraMila Y25, 82,5N. Esikasvina on herne. 

 

 

 

 

 

 

Virolahti, Miehikkälä

Amaretto kevätvehnä, maalaji HsS / m , pH 6,6.

image00zv.png
imagei6bgb.png

10.7.

Viikossa oli taas sademittariin ilmestynyt n. 20 mm vettä ja kasvusto on täysin tähkällä, eli ei pääse enää mittaamaan. Paikoin jäi lohko harvaksi johtuen kasvukauden kuivuudesta mutta tähkä on kumminkin normaalin mittainen. Mittaukset loppuvat myös täällä ja jäädään mielenkiinnolla odottelemaan tietoa minkälaista satoa tästä lohkolta saadaan puitua.  

3.7

Viikossa vettä oli tullut mittarin täydeltä, eli yli 50mm. Nollaruutu jäänyt kasvussa ja kehityksessä selvästi jälkeen. Kasvusto jää harvaksi kasvukauden kuivuudesta johtuen. Täälläkin saatiin vihdoin kaikki ruudut mitattua ja isoja eroja havaittavissa pienillä alueilla. Kasvusto alkaa hiljalleen työntämään tähkää ulos joten ainakin ensi viikolla mitataan vielä kertaalleen. 

26.6

Juhannuksen sateet toivat tullessaan 7mm vettä sademittariin. Enemminkin olisi mittariin mahtunut mutta kaikki on tarpeen. Mittauksetkin saatiin osittain käyntiin joten tästä on hyvä jatkaa.  

19.6

Viikossa satanut n.4mm vettä mutta silti kasvu on vielä hidasta. Vettä tarvitaan reilusti lisää! Vielä ei pääse mittaamaan joten huilataan juhannus ja katsotaan mitä ne juhannussateet tuovat tullessaan 

12.6

Nollaruutu erottuu selvästi ja viikossa tapahtunut selvää kasvua. Rivit vielä kumminkin niin auki ettei pääse mittaamaan 

 

5.6.

Viikolla satanut 4-5mm vettä. Nyt vielä lämpöä niin lähiaikoina päästään mittaamaan. 

29.5. 

Mittauksia ei ole vielä aloitettu. Kylvöpäivä on 13.5. Kylvölannoituksena YaraMila Y25, 82,5N ja esikasvina on kevätrapsi.