YaraVita Zintrac 700 – tehokkain tapa nostaa nurmen sinkkipitoisuutta

Sinkki on erittäin tärkeä hivenaine nautatiloilla. Nurmi tarvitsee sinkkiä valkuaisaineiden ja hiilihydraattien muodostukseen sekä solujen jakaantumiseen ja kasvuun. Eläimillä se vaikuttaa entsyymien ja hormonien toimintaan, hiilihydraatti- ja valkuaisaineenvaihduntaan, ihon, karvan, sorkkien ja kavioiden kuntoon, hedelmällisyyteen ja vastustuskykyyn.

YaraVita Zintrac nelinkertaisti nurmen sinkkipitoisuuden

Nurmen ja eläinten sinkin puutetta ehkäistään sinkkipitoisilla lannoitteilla, joista tehokkaimmaksi on nyt osoittautunut YaraVita Zintrac 700 -lehtilannoite Yara Kotkaniemen nurmikokeissa v. 2012–2013. Nurmen sinkkipitoisuus nelinkertaistui käyttömäärällä 1 litra/ha. Jos sinkin puute ei ole vakava, voi puoli litraakin riittää. Sinkin minimitarve vaihtelee eläimillä 50–80 mg/kg ka.

YaraVita Zintrac 700 -lehtilannoite kannattaa levittää heti, kun nurmi lähtee kasvuun (pituus 10–15 cm). Kovassa ravinnepuutoksessa käsittely uusitaan kahden viikon välein tai jokaisella sadolla. Eläimet voi päästää laitumelle 10 vuorokauden päästä käsittelyn jälkeen. Tankmix-palvelussa voit selvittää YaraVita-lehtilannoitteiden sekoitettavuuden useiden kasvinsuojeluaineiden kanssa.

Selvitä sekoitettavuus Tankmixista

 

Sinkin merkitys nurmelle

Nurmelle sinkin puute aiheuttaa kasvun ja kehityksen hidastumista. Lehdissä on joskus nähtävissä kloroottisia laikkuja ja viiruja sekä kovassa puutoksessa ne voivat ruskettua ja kuolla.

Sinkin merkitys eläimille

Sinkin puutosoireet ovat havaittavissa eläimillä paremmin kuin nurmella. Ihovauriot, karvanlähtö ja huono hedelmällisyys (esim. nuorten hiehojen kiimattomuus) havaitaan yleensä ensimmäisenä. Muita oireita voivat olla huono sorkka- ja kavioaines, sorkanvälien iho-ongelmat, huonosti paranevat haavat, alentunut ruokahalu ja laihtuminen.