YaraVita Mantrac Pro parantaa nurmen kasvua ja ruokinnallista laatua

Nurmen ja eläinten mangaanin puutetta ehkäistään mangaanipitoisilla lannoitteilla. Nurmi tarvitsee mangaania yhteyttämiseen ja juurten kasvuun, vaikuttaen siten sadon määrään ja laatuun. Eläimillä se on välttämätön entsyymitoiminnalle, luuston kehitykselle, hedelmällisyydelle ja vastustuskyvylle.

YaraVita Mantrac Pro kaksinkertaistaa nurmen mangaanipitoisuuden

YaraVita Mantrac Pro -lannoitteella nurmen mangaanipitoisuus kaksinkertaistui käyttömäärällä 2 litraa/ha Yara Kotkaniemen nurmikokeissa v. 2012–2013. Lannoite kannattaa levittää heti, kun nurmi lähtee kasvuun (keskipituus 10–15 cm). Kohtalaisessa ja vakavassa ravinnepuutoksessa käsittely uusitaan 10–14 vuorokauden välein tai jokaisella sadolla.

YaraVita Mantrac Pro sopii tankkiseoksiin monien nurmen kasvinsuojeluaineiden ja YaraVita-lehtilannoitteiden kanssa. Tankmix-palvelussa voit selvittää YaraVita-lehtilannoitteiden sekoitettavuuden useiden kasvinsuojeluaineiden kanssa.

Selvitä sekoitettavuus Tankmixista

 

Mangaanin merkitys nurmelle

Mangaani liikkuu kasvissa melko huonosti ja siten sen puutosoireet esiintyvät ensin uusissa lehdissä. Mangaanin puutteessa yhteyttäminen häiriintyy ja kasvu heikkenee. Puutetta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa maan korkea pH ja multavuus sekä viileä ja sateinen sää.

Mangaanin merkitys eläimille

Eläimillä mangaani on välttämätön entsyymien toiminnalle, luuston kasvulle ja kehitykselle. Sillä on tärkeä tehtävä valkuaisaineiden synteesissä sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnassa. Mangaanin puutosoireita ovat mm. hiljaiset kiimat, luomiset ja heikentynyt hedelmällisyys. Nuorilla eläimillä oireita ovat luuston kehityshäiriöt, luiden epämuodostuneisuus ja kasvun heikentyminen. Mangaanin tarve on korkeimmillaan lypsylehmien herumiskaudella (80 mg/kg ka).