elokuuta 10, 2020

On aika varautua syysviljojen kylvöön

Kulunut kasvukausi on osoittanut syysviljojen hyvän kilpailukyvyn haasteellisina kesinä. Ruista pääsee hyvin pian jo kylvämään, syysvenhän kanssa taas kannattaa odotella syyskuuhun. Nyt onkin hyvä aika tilata syysviljoille lannoitteet, jos ne ovat vielä hankkimatta.
Rukiin kylvöaika on elokuussa.
Rukiin kylvöaika on elokuussa.

Rukiin paras kylvöaika on elokuussa. Hybridirukiit kylvetään ennen populaatiolajikkeita, jotta ne ehtivät pensoa kunnolla jo syksyllä. Syysvehnille sopiva kylvöajankohta on syyskuussa, kun ilmat vähän viilenevät.

Syyslannoituksella varmistetaan hyvä orastuminen ja vahva kasvusto. Fosforia ja kaliumia tarvitaan talven varalle, siten syyslannoitus YaraMila Y 6, 200 kg/ha (30-13-25-6) turvaa talvehtimisen. Lohkoille, joiden fosforiluokka on punaisella, on varauduttava käyttämään myös kevään ensimmäisessä lannoituksessa fosforipitoista lannoitetta. Tällöin sopiva vaihtoehto syyslannoitukseen on YaraMila Y 5, 150 kg/ha (30-7-15-5).

Syksyllä rukiin ja syysvehnän kahukärpäsen torjuntaruiskutukseen ja lumihomeentorjuntaan kannattaa yhdistää YaraVita -lehtilannoite. Siitä oras saa hivenravinteita, jotka vahvistavat kasvua ja juuristoa talven varalle. Lue lisää rukiin viljelystä ja syysvehnän viljelystä.

Tee syysviljojen lannoitetilaus nyt ja rekisteröidy Atfarmiin. Sieltä näet lohkojesi satelliittikuvat tältä ja viime vuodelta.