Pohjanmaan mittausalueet

Tervajoki

Calispero-kevätvehnä, maalaji Hes rm, pH 6,4.

image5h6em.png
imagerz9y.png

3.7

Kosteus noussut hyvin maassa, toivottavasti siitä on vielä iloa sadon muodostukseen. Tähkät ovat myös Tervajoella esillä, joten mittaustuloksiin ei enää voi luottaa täysin. Nollaruutu jäi kyllä tänä vuonna vaatimattomaksi savimailla ja korostaa alkukasvukauden tärkeyttä varsinkin juurtenkasvuun.

26.6

Viimeviikon keskiviikolla kasvustoon levitettiin vielä 23 kg N mikä mahdollisesti näkyy hieman ylilannoitusruudussa. Talousviljelmäruutu ei saanut lisälannoitusta mutta myös siinä pientä typenottoa viikon aikana. Maa on todella kuiva ja kosteutta kaivataan erityisen paljon savimaille. 
 


20.6.

Kuivaa on ja kasvusto näyttäisi jo kärsivän jonkun verran tästä. Viime viikkoisen mittauksen jälkeen kasvustoon ruiskutettiin nestemäistä typpeä ja nolla- ja talousruudut oli peitetty (kuva) joten sinne lisätyppeä ei osunut. Ylilannoitusruutu sai siis vähän typpeä ja mittauksessa näkyy myös muutaman kg nousu N otossa.
 

 

13.6. 

Savisen lohkon ”ominaisuudet” näkyy. Nollaruutu kärsii kuivuudesta muuta lohkoa huomattavasti enemmän ja siksi typenottokäyrä on laskenut. Muiden ruutujen vauhti on hyvää mutta vettä kaivataan. 

 

 

5.6. 

Lohkon savisuus näyttäytyy nyt monella tavalla. Ensinnäkin kulmaliput olivat kaatuneet koska allekirjoittanut edustaja ei saanut niitä riittävän syvälle asennusvaiheessa, hups! Sen lisäksi nollaruutu erottuu jopa silmämääräisesti hyvin ja Yara N-Sensorilla vielä paremmin. Kasvustoon sitoutunut typpimäärä on lannoitetuilla ruuduilla jo tuplasti enemmän kuin nollaruudussa. Mittarin mukaan maa on kuivahko mutta kosteutta on yhä. 

 

 

29.5. 

Koeruutu on kylvetty 10.5 ja sille on annettu kylvölannoituksena YaraMila Y2, 80N   

Ylilannoitusruutu on perustettu ja on nyt orasvaiheessa. Tämä ylilannoitusruutu on tämän kesän Pohjanmaan seurattavista ruuduista savisin ja savisuuden huomaa jo merkkilippujen asennuksessa! Saman huomaa myös nollaruudun typenotossa, se on jo tässä vaiheessa 2-4 kg pienempi kuin muu kasvusto. Kiinnostava nähdä miten ruudut täällä kehittyvät! 

 

 

 

 

Nurmo

Helmi kevätvehnä, maalaji HHt / rm, pH 7.

 

 
imageb0qr.png
imageccbxb.png

3.7

Tämän viikon mittaushetkellä vettä satoi niin paljon, että mittausta ei pystytty toteuttamaan. Viikon aikana vettä on saatu 14 mm ja kasvusto kehittynyt nopeasti, tähkät ovat jo osittain esillä. Viimeviikon Megalab tuloksista nähdään, että kasvustoa on vaivannut raju mangaanin (Mn) puute.  
  

26.6

Nurmon havaintoruuduilla ei ole viikon aikana tapahtunut yhtään typenottoa. Kasvusto on jo korrenkasvuvaiheessa ja mikäli vettä ei tule niin sato odotukset ovat heikot.  

 


20.6.
 

Typenotto on pientä kaikilla ruuduilla mutta silti kasvusto on paremman näköistä kuin viime viikolla. Kasvi on pensomisvaiheessa joten nyt olisi tärkeää että hivenravinteita olisi riittävästi. Oikean tason ja puutokset selvittää helpoiten Yara Megalab kasvustonäytteellä joka myös tällä viikolla otettiin. Tuloksesta nähdään sitten mikäli YaraVita ruiskutus on tarpeen.

 

 

 

13.6. 

Nurmossa kasvu ei ole päässyt ihan vauhtiin vielä ja syy voi hyvinkin olla viimeaikaiset tuholaiset. Nyt myös havaittu uusia oireita, jotka voivat olla Mn- puutosta tai ihan fysiologinen reaktio. Yara Megalabilla selviää mikäli kyseessä ravinnepuutos. Nollaruudun typenotto on hidastunut selvästi muihin ruutuihin nähden joten mineralisaatiota ei tapahdu maassa. 

 

5.6. 

Typenotto on ollut hidasta Nurmossa, varsinkin nollaruudulla. Heikon typenoton selittää kasvustossa näkyvät “oireet”, vehnä on ollut siis jo ruokinnassa ja kirpat ovat syöneet kasvustoa. Tässä vaiheessa typpeä pitäisi olla kasvustossa enemmän, toivotaan että tilanne korjantuu. 

 
 

29.5. 

Testimittaus tehty ja ylilannoitusruutu perustettu. Typenotto hyvin pientä vielä mutta kosteutta näyttäisi maassa riittävän, joten kohta lähtee! Koeruutu on kylvetty 16.5. ja sille on annettu kylvölannoituksena YaraMila Hiven Y3, 80N.   

 

 

 

Kauhava

Iisakki kevätvehnä, maalaji HHt / rm , pH 6,5.

imagexpt05.png
imagec9pin.png

3.7

Tähkät esillä ja kosteutta riittää! Kevätvehnä on Kauhavalla näyttänyt suhteellisen hyvältä koko kesän koska kosteutta on riittänyt. Nollaruudussa on yllättävän vähän typpeä, vain 20 kg, koska silmämääräisesti voisi olettaa olevan enemmän. Nyt vettä tulee lisää ja saamme toivoa, että vaikuttaa positiivisesti jyvien painoon. Ensiviikolla ei mittaustuloksia enää saada tältä lohkolta. 
 

26.6

Vettä kaivataan lisää koska paikalliset kuurot eivät vielä ole osuneet mittauslohkolle. Kosteutta on vielä maassa ja ehkä viikon 3mm sade on vähän auttanut viilentämään maata. Nollaruutu ja talousviljelmä ruudut ovat viikon aikana ottanut typpeä 6-7 kg ja ylilannoitusruutu 10 kg. Yara N-Tester suosittelee myös lisälannoitusta Kauhavan lohkolle.  
 


20.6.

Kuivaa on mutta kasvustossa ei vielä havaittavissa rajuja oireita. Nollaruudun typenotto on heikkoa joka tarkoittaa että maasta ei vapaudu tällä hetkellä typpeä. Syy tähän lienee kuivat olosuhteet joten mikrobi toiminta ei ole parhaimmillaan näinkään multavissa maissa.
 
 

 

13.6.

Pensominen jatkuu ja kasvusto kehittyy! Lohkolla nollaruutu erottuu selvästi ja on jopa “yllättävän” heikko kun ottaa huomioon että lohkolla on orgaanista ainesta paljon. Kylmät ilmat taitavat olla selitys heikolle mineralisaatiolle. Muut ruudut ovat hyvin tasaväkisiä typenoton suhteen. Lohkolla esiintyy myös Mn- puutosta joten YaraVita Starphos tai YaraVita Mantrac ruiskutus on ajankohtaista nyt.

 

5.6.

Kasvukausi etenee ja olemme pensomisen alkuvaiheilla Kauhavalla. Nollaruutu erottuu jo hieman Yara N-Sensorilla typenotossa, vaikka silmämääräisesti ei suurta eroa näe. Viikon aikana vettä on tullut 6mm ja maassa riittää vielä kosteutta. 

 

 

29.5. 

Koeruutujen kylvöt on suoritettu 13.5. ja kylvölannoituksena on annettu Befert Can 95N ja broilerin lantaa syksyllä 20m2, 45N 

  Eka “testimittaus” tehty ja pientä typenottoa on jo havaittavissa! Mittaustulokset vaihtelevat muutaman kilon sisällä, kuten kuuluukin ja ylilannoitusruutu on perustettu tänään. Hienosti on kevätvehnä orastunut ja tasaiselta näyttää. 

 

 

 

Kannus

Iisakki kevätvehnä, maalaji -, pH -

imageenh7c.png
image2llli.png

3.7.

Tällä mittauspaikalla mittaukset ovat päättyneet.

27.6

Vettä tullut viikon aikana 23 mm, jippii! Ja sen näkee myös kasvustossa typenottona sekä rikkakasvien määrässä. Jauhosavikkaa on ruuduilla todella paljon, jopa niin paljon että se voi vaikuttaa mittaustulokseen.  
 


21.6.

Kuivaa on ja kasvusto näyttäisi jo kärsivän jonkun verran tästä. Viime viikkoisen mittauksen jälkeen kasvustoon ruiskutettiin nestemäistä typpeä ja nolla- ja talousruudut oli peitetty (kuva) joten sinne lisätyppeä ei osunut. Ylilannoitusruutu sai siis vähän typpeä ja mittauksessa näkyy myös muutaman kg nousu N otossa.
 

 

12.6.

Ruutujen sijainti muuttuu! Selvisi että ylilannoitusruutu oli väärässä paikassa, joten ruutujen sijainti muuttuu. Vehnä on orastunut ja typenotto on mitattavissa, toki vielä ei isoja määriä typpeä sitoutunut kasvustoon. 
 
 

6.6. 

Kannuksen mittauspaikka käyty katsomassa ja ruudut merkattu! Tässä vaiheessa tehty myös ylilannoitusruutu vaikka mikään kiire ei vielä ole. Mittauksia ei ole vielä aloitettu.