Lounais-Suomen mittausalueet

Perniö

KWS Mistral kevätvehnä, maalaji HtS, pH 6,5.

imagelym0f.png
imageffzzi.png

3.7.

Tällä mittauspaikalla mittaukset ovat päättyneet. 

26.6.

Kuivuus vaivaa lohkoa näkyvästi vieläkin, tulleet sateet eivät ole riittäneet, sademittarissa 3,5mm. Nyt lohkon kasvusto on aikalailla tasaisesti siinä tilassa, että ¾ osa tähkästä tulee ulos korresta. Nollaruutu on todella jäljessä muista ruuduista. Kasvusto on aika heikko, sivuversoja on myös hyvin vähän. Sato tulee lohkolla olemaan auttamatta kovin alhainen. Mittaukset lopetetaan tähän kertaan.

19.6.

Pelto kärsii edelleen kovasta kuivuudesta. Sateita ei ole tullut kuin n. 7 mm kylvöjen päälle. Kasvusto pakkotuleentuu paikoin. Kasvuastetta oli todella vaikea arvioida, koska siellä täällä oli tähkä jo tulossa esiin ja jossain kohdassa kasvusto vasta pensomisvaiheessa. Kasvusto oli suhteellisen epätasaista. 
 

12.6.

Pelto kärsii kuivuudesta. Alueella ei ole satanut kylvöjen jälkeen kuin ehkä alle 10mm. Maa näyttää halkeilevan. Vehnä oli kuitenkin hieman kehittynyt kasvuasteissa ja typenotoissa. Joissakin vehnissä näkyi vanhempien lehtien kellastumista ja kuihtumista. Nollaruutu erottuu selkeästi (otto 4 kg N/ha), muuten ruutujen typenotot tasaisia noin 13 kg N/ha. Vettä ei näytä tulevan muutamaan viikkoon, vaikka se olisi enemmän kuin tarpeen lohkolla. 
 

5.6. 

Nollaruutu perustettiin kylvön yhteydessä (9.5.2023) ja 1.6.2023 koealue merkattiin ja ylilannoitusruutu perustettiin käsin lannoittamalla 40 kg N/ha. Kylvön jälkeen lohkolla vaivasi kuorettuna, kolea keli sekä kirpat. Ensimmäinen ruutujen typenottomäärä mitattiin 5.6.2023, kasvuston ollessa BBCH 13 eli kun kolmas lehti oli täysin avautunut. Tässä ensimmäisessä mittauksessa nollaruutu oli jo selvästi havaittu olevan kasvussa kehityksessä jäljessä (näkyi heikkona kasvuna ruudulla). Perniössä on ollut kuivaa, kylvön jälkeen vettä tullut vain noin 7mm. Ensimmäisessä typenoton mittauksessa kaikki muut ruudut, paitsi nollaruutu saivat arvoksi noin 6 kg N/ha ja nollaruutu sai arvoksi noin 2,5 kg N/ha. Alueella oli ollut todella tuulista keliä, yksi lippu oli kaatunut tuulen ansiosta.  Kylvöt on suoritettu 11.5. ja kylvölannoituksena on annettu Yara NK2 450kg/ha, 100kg N/ha.  

Kuvassa nollaruutu on vasemmalla, keskellä alhaalla yaran ratkaisu, keskellä ylhäällä talous eli pelkkä kylvölannoistus, oikealla alhaalla viljelijän ratkaisu ja oikealla ylhäällä ylilannoitusruutu. 

 

Kanunki, Salo

Calispero kevätvehnä, maalaji HtS / m, pH 6,95

imagezgifs.png
image52q8.png

10.7.

Lohko on nyt saanut ihan hyvin vettä lähiaikoina. Kasvusto on ihan hyvännäköinen siihen nähden, että kuivuus vaivasi alkukasvukauden aikana. Typenottolukemat olivat tasaiset kaikkien muiden ruutujen, kuin nollaruudun kesken (muut ruudut noin 80 kg N/ha ja nollaruutu 38 kg N/ha.) Mittaustuloksien perusteella lohko ei ole missään vaiheessa ehtinyt kärsimään typen puutteesta, eikä ylilannoitusruutu ole ohittanut talousviljelmää typenotossa. Nyt kun vettä oli tullut muutaman viikon sisään reilusti, niin viljojen kasvuaste oli tämän viimeisen viikon aikana kehittynyt aika nopeasti BBCH 40:stä 55:een. Mittaukset päättyvät. 

3.7.

Nyt vettä on tullut reilusti, mittarissa 27mm. Typenottolukemat ovat nousseet aika tasaisesti. Tällä koealueella tehdään vielä yksi mittaus, mutta on aika varmaa, että tähkä silloin jo pilkistää.
 

26.6.

Sademittarissa oli 3mm vettä, kasvusto BBCH 31. Kaikki muut ruudut paitsi nollaruutu ovat ottaneet typpeä tässä vaiheessa noin 45 kg/ha. Nollaruutu on ottanut puolet tästä 22,5 kg/ha. Kasvusto näyttää kohtuulliselta olosuhteisiin nähden, mutta vettä toivotaan kovasti. 

19.6.

Vettä ei ole tullut ja kuivuus alkaa näkyä hieman, mutta ei pahasti vielä. Nollaruutu erottuu hyvin, mutta muissa ruuduissa samankaltaiset lukemat.  

13.6.

Ensimmäinen typenottomittaus. Kasvusto on kasvanut todella nopeasti tähän pisteeseen. Nollaruutu erottui selvästi jo nyt (typenotto 9 kg N/ha) ja muissa ruuduissa ollaan vielä tasaisessa lukemassa typenoton suhteen (noin 14 kg N/ha). Lohkolla oli tullut ainakin hieman vettä. Kasvustossa oli jo yksi sivuverso näkyvissä vaikka se ei ollut kovin korkea. 
 
 

5.6.

Koeruudun kylvöt on tehty 21.5., mutta mittauksia ei ole vielä aloitettu. Kylvölannoituksena on annettu Yara Y20 500kg/ha, 135kg N/ha. 

 

 

 

 

Kokemäki

Iceman kevätvehnä, maalaji HeS / m, pH 6,7

imagekx587.png
imagemdtpq.png

 

3.7.

3.7. Lohko oli saanut sadetta 35mm viikon aikana!  Nollaruutu ei enää erottunut selkeästi muista ruuduista visuaalisesti katsottuna! Tänä vuonna voi huomata, että todella myöhään maasta on vapautunut typpeä kasville käytettäväksi. Vehnä oli jo pitkällä tähkävaiheessa, joten mittaustuloksia tältä viikolta ei enää tullut.

26.6.

Sademittarissa oli ilahduttavaa kyllä 10mm vettä! Kasvusto näytti tasaiselta silmämääräisesti ja myös N-sensor antoi kohtuullisen tasaisia lukuja. Tällä lohkolla nollaruutu on ottanut alusta asti hurjan määrän typpeä kasvustoon, eikä siten ole kuin 10kg/ha jäljessä lannoitettuja ruutuja.  

19.6.

Sademittarissa ei ollut vettä, mutta kasvusto ei näytä vielä kärsivän huomattavasti veden puutteesta. Kasvu on ollut ihan hyvää ja mahdollinen lisälannoitus suoritetaan tällä viikolla. Kasvusto oli myös suht tasainen. Maasta näyttäisi vapautuneen noin 38 kg N/ha mikä on aika hyvin tällaisena vuotena. Ylilannoitusruutu ei kuitenkaan vielä erotu kylvölannoitusruudusta.

 

12.6.

Lohko oli saanut pienen sateen ja sen kyllä huomaakin, että se on selkeästi kasvussa ja kehitykssä edellä muita seurattavia lohkojani. Nollaruutu erottuu selkeästi (typenotto 32 kg N/ha) ja muilla ruuduilla noin 44 kg N/ha. Erikoista on, että ylilannoitusruutu ei vielä erotu muista ruuduista. Ehkä kylvölannoitus on ollut tarpeeksi vielä ainakin tähän kehitysasteeseen saakka. Uskoisin, että eroja alkaa tulla sitten muiden ruutujen välillä, kun kasvusto kehittyy korrenkasvuun. 

 

5.6. 

29.5.2023 koealue merkattiin ja ylilannoitusruutu lannoitettiin käsin lannoittamalla 40 kg N/ha. Ruutujen ensimmäinen typenoton mittaus tehtiin 5.6.2023 kasvuston ollessa BBCH 21 eli kun ensimmäinen sivuverso oli näkyvissä. Kasvusto tuntui olevan hyvässä kasvussa, vaikka vettä alueella ei ole paljoa tullut. Nollaruutu erottui silmämääräisestikin jo, kuvista vaikeampi havaita. Kaikki muut, paitsi nollaruutu oli tällöin ottanut typpeä noin 27-28 kg/ha ja nollaruutu noin 20 kg N/ha. Kylvöpäivä on 8.5. ja kylvölannoituksena on annettu YaraMila Y2, 108N. Esikasvina on sokerijuurikas. 

Kuvassa nollaruutu on vasemmalla, keskellä alhaalla Yaran ratkaisu, keskellä ylhäällä talous eli pelkkä kylvölannoitus, oikealla alhaalla viljelijän ratkaisu ja oikealla ylhäällä ylilannoitusruutu. 

 

 

Oripää

Calispero kevätvehnä, maalaji HtS, pH 6,7

imagex3hb.png
imagenx6dv.png

3.7.

Oripäässä on tullut reilusti vettä, mittarissa oli 42mm ja pellon pinta oli todella märkää. Ensin on järkyttävä kuivuus ja sitten vettä onkin jo melkein enemmän kuin tarpeeksi. Vehnä oli komeasti tähkällä, mutta typenottolukemat eivät kuitenkaan olleet lähteneet vielä viime kerrasta laskuun. Tälläkin lohkolla ylilannoitusruutu antoi suurimman typenottolukeman. Silmämääräisesti vain nollaruutu erottui muista ruuduista. Tällä lohkolla ei enää tehdä mittauksia.

26.6.

Lohko on saanut nyt viikon sisään 14,5mm vettä, mutta se ei näy juuri missään! Lohkolla on ollut ihan valtavan kuivaa ja kuivalta siellä näyttää edelleen. Kasvuaste oli lippulehtivaihe, ensi viikolla meillä on varmasti viimeinen mittauskerta. Kaikkien muiden ruutujen paitsi nollaruudun tulokset ovat aikalailla samankaltaisia (noin 40 kg N/ha) ja nollaruudussa ollaan noin puolet siitä perässä (24 kg N/ha).  

19.6.

Kuivuus näkyy lohkolla jo jonkin verran. Pellolle on levitetty typpiliuosta 200g/ha. 

12.6.

Ensimmäinen mittaus. Lohkolla hieman epätasaisuutta kylvön ja orastumisen kanssa, voi selittää nyt ja tulevaisuudessa hieman epätasaisia lukemia. Kasvusto oli kuitenkin ihan hyvin kehittynyt, nyt oli sivuversokin havaittavissa. Vettä ei ole tullut ja sitä todella kaivataan, maa ei kuitenkaan halkeillut vielä. Nollaruutu eroittui selkeästi (typenotto 12 kg/ha). Muiden ruutujen typenoton välillä oli hieman heittoa vaihtelua 14 – 19 kg N/ha. Viljelijä on tehnyt lisälannoituksen lohkolle 1.6.2023, levitti Axan 100kg/ha tasalevityksenä, eli 27 kg N/ha. Peitti kuitenkin meidän ruudut. Talous ja ylilannoitusruudut ovat parhaimpia ja talous + lisä heikoin, jos nollaa ei tarkastella. Vesisade tasoittaisi varmasti tilannetta. 

 

29.5.

Mittauksia ei ole vielä aloitettu. Kylvöpäivä on 11.5. ja kylvölannoituksena on annettu YaraMila Y20 300kg/ha, 81 kg N/ha. Esikasvina on toiminut ohra.