Perunan kalsiumlannoitus

Kalsium on soluseinän tärkeä rakennusmateriaali. Kalsiumin avulla perunan soluseinä on vahva ja kestävä.

Kalsiumin vaikutus kasvuasteittain

Kasvuvaihe Kalsium
Mukulanmuodostuksen alku Kuoren laatu, ruven vähentäminen, mukulan sisäinen terveys, kuivuuden kesto, lehtien kasvu
Mukulanmuodostusvaihe ja kukinta Kuoren laatu, mukulan sisäinen terveys, kuivuuden kesto

Perunan kalsiumlannoitus

Mukuloiden kasvaessa peruna tarvitsee kokoajan kalsiumia

Kalsiumin vahvistama soluseinä kestää paremmin sieni- ja bakteeritauteja. Taudit eivät pääse mukulaan ja mukula pysyy terveenä. Kalsiumin saanti on erittäin tärkeää solujen jakautuessa. Toisin sanoen mukuloiden kasvaessa kalsiumia pitää olla saatavilla koko ajan.

Kalsium osallistuu kaliumin kuljetukseen kasvissa. Kuivissa olosuhteissa kalsiumin saanti parantaa perunan kuivuudensietokykyä, sillä kalium säätelee ilmarakojen toimintaa lehdissä. Tämä vaikuttaa kasvin veden haihduntaan. Peruna selviää paremmin helteistä ja kuivista jaksoista kasvukaudella, kun kalsiumia on riittävästi saatavilla.

Kalsiumin puutos perunalla

Kasvukaudella lehdistä voi nähdä lähinnä vakavat kalsiumpuutokset. Jos kasvusto kärsii pahasti kalsiumin puutteesta, ylimmät lehdet käpertyvät alaspäin.

Kuvassa on perunan vakava kalsiuminpuutos.

Oireet näkyvät mukuloissa aiemmin ja mukulavarren ympärillä voi näkyä mustan ruskeita alueita. Myös kasvuhalkeamat ovat mahdollisia kalsiuminpuutteessa.

Ravinteet perunanviljelyssä

Lue lisää eri ravinteiden merkityksestä perunan viljelyssä.
Perunan typpilannoitustarve

Perunan typpilannoitus

Typpi on tärkeä ravinne, joka kiihdyttää kasvua. Suuria satoja tavoiteltaessa typpi varmistaa yhteyttämiseen tarvittavan lehtimassan.
Fosforin merkitys perunalle

Perunan fosforilannoitus

Fosfori on tärkeä ravinne perunan alkukehitykselle sekä juurten ja mukuloiden kasvulle. Fosfori tuottaa energiaa yhteyttämiseen sekä ravinteiden kuljetukselle.
Kalium perunalle

Perunan kaliumlannoitus

Laadukas perunasato tarvitsee kaliumia koko kasvukauden ajan. Kalium vaikuttaa veden kulkeutumiseen kasvissa. Perunan kaliumlannoitustarve vaihtelee Suomessa 120 - 200 kg/ha.
Rikin merkitys perunalle

Perunan rikkilannoitus

Rikki on tärkeä ravinne perunalle. Sen puutosoireet muistuttavat typen puutosoireita.
Boorin merkitys perunanviljelyssä

Perunan boorilannoitus

Hivenravinteista boorilla on suurin merkitys sadon onnistumiseen. Ravinnetta tarvitaan useisiin kasvin prosesseihin, erityisesti solujen jakautumiseen. Ilman booria solut eivät jakaudu oikein ja kasvupiste tuottaa epämuotoisia kasvin osa.
Magnesiumlannoituksen vaikutus perunalle

Perunan magnesiumlannoitus

Magnesiumilla on keskeinen rooli yhteyttämisessä, sillä magnesium on jokaisen viherhiukkasen keskusatomi. Se vaikuttaa myös sokereiden ja proteiinien tuotantoon sekä niiden kuljettamiseen mukuloihin. Magnesiumin puutokset sekoittaa helposti...
YaraVita-lehtilannoituksella hoidat helposti perunan mangaanilannoituksen

Perunan mangaanilannoitus

YaraVita-lehtilannoitus on paras tapa poistaa mangaanin puutos. Hoitamattomana se aiheuttaa yhteyttämisen heikentymistä ja siten sadonalenemaa.
Perunan sinkkilannoitus

Perunan sinkkilannoitus

Sinkki vaikuttaa typen hyödyntämiseen ja sinkin puutoksesta kärsivät kasvustot sisältävät vähemmän proteiineja. Sinkki vaikuttaa myös perunan tärkkelyspitoisuuteen.
Kalsiumin merkitys perunan viljelyssä

Perunan kalsiumlannoitus

Kalsium on soluseinän tärkeä rakennusmateriaali. Kalsiumin avulla perunan soluseinä on vahva ja kestävä.