YaraVita COPTRAC kiihdyttää nurmen kasvua

Kuparipitoinen YaraVita Coptrac on lehtilannoite, joka parantaa nurmikasvien yhteyttämistä, lisää säilörehusadon määrää ja sen kuparipitoisuutta. Nurmirehuissa on usein liian matala kuparipitoisuus, joka näkyy sekä sadon määrän alenemisena että monenlaisina hedelmällisyys-, kasvu-, kehitys- ja vastustuskykyongelmina eläimillä.

YaraVita Coptrac lisäsi nurmisatoa

Pienellä käyttömäärällä suuri sadonlisä

Yhdessä litrassa YaraVita Coptrac -lehtilannoitetta on 500 grammaa kuparia. Säilörehu- ja laidunnurmelle käyttösuositus on 0,5 litraa/ha ja apilanurmille 0,25 l/ha. Ruiskutus suositellaan tehtäväksi heti, kun kasvu alkaa, viimeistään 15–21 päivää ennen sadonkorjuuta. Sitä ei saa ruiskuttaa lampaiden ruokinnassa käytettävälle nurmelle.

YaraVita Coptrac sopii tankkiseoksiin monien nurmen kasvinsuojeluaineiden ja YaraVita-tuotteiden kanssa. Tankmix-palvelussa voit selvittää YaraVita-lehtilannoitteiden sekoitettavuuden useiden kasvinsuojeluaineiden kanssa.

Selvitä sekoitettavuus Tankmixista

 

Kuparin merkitys nurmelle

Kuparin tärkein tehtävä on toimia viherhiukkasen rakenneosana. Sen puutteessa yhteyttäminen heikkenee ja sato laskee. Se on mukana tärkeissä entsymaattisissa toiminnoissa, jotka ohjaavat valkuaisaine- ja hiilihydraattien muodostumista. Myös typensitojakasvien juurinystyräbakteerien toiminta tarvitsee kuparia.

Jo hyvin lievä kuparin puute aiheuttaa merkittäviä sadonmenetyksiä. Puutosoireita ei pysty silmämääräisesti kasvustoista havainnoimaan, ellei puute ole erittäin vakava. Jos puutosoireita olisi ylipäätään havaittavissa, ne ilmaantuvat ensin nuoriin lehtiin – uusien lehtien kärkien reunoissa esiintyy vaaleita tai kellertäviä (kloroottisia) laikkuja. Usein ainoa keino päästä puutoksen jäljille on hivenaineiden analysointi kasvustonäytteestä, esimerkiksi Yara Megalab -kasvianalyysillä, tai valmiista säilörehusta.

Kuparin merkitys eläimille

Kuparilla on lukuisia, elintärkeitä tehtäviä eläinten elimistössä. Sitä tarvitaan entsyymitoimintaan, rautatasapainon ylläpitoon, punasolujen ja keskushermoston toimintaan sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Se on tärkeä hedelmällisyydelle, vastustuskyvylle, sidekudoksille, luustolle ja karvapeitteelle. Kupari on myös soluja suojaava antioksidantti.

Kuparin puute aiheuttaa anemiaa ja kitukasvuisuutta, tuotoksen ja kasvun heikkenemistä, heikkoa kiimaa, huonoa tiinehtymistä ja viivästynyttä puberteettia sekä heikkoa vastustuskykyä. Vakavan puutoksen oireita ovat karvan värin haalistuminen, koordinaatiohäiriöt, jäykät liikkeet, luuston kasvuhäiriöt, jännevauriot, murtumat ja notkoselkä sekä häiriöt rustonmuodostuksessa, esimerkiksi varsoilla.