kesäkuuta 24, 2020

Uusi lannoitevuosi alkaa - Yara laskee lannoitteiden hintoja

Yara avaa lannoitevuoden uusin hinnoin. Lannoitteiden hinnat putoavat keskimäärin 12 prosenttia viime vuoden avaushintoihin verrattuna.  Samalla Yara julkaisee Suomessa valmistettujen lannoitteiden tuotekohtaiset hiilijalanjäljet oman toimialansa edelläkävijänä. Maatalouden tuotantopanosten hiilijalanjäljen laskeminen on tärkeä askel koko ruokaketjun hiilijalanjäljen selvittämisessä.
Uusi lannoitevuosi alkaa
Uusi lannoitevuosi alkaa

Lannoitevuoden alkaessa avaushinnat ovat tuotteesta riippuen 9–15 prosenttia alhaisemmat kuin vuosi sitten. Myös kesäkuun alun hintoihin laskua on 5–6 prosenttiaUudet hinnat astuvat voimaan tänään 24.6. ja tuotteiden toimitukset alkavat heinäkuussa.

“Lannoitteiden hinnanlaskun taustalla on muutos kansainvälisillä lannoitemarkkinoilla. Lannoitteiden tarjonta on kasvanut kysyntää enemmän”, kuvaa Yaran kaupallinen johtaja Timo Räsänen.

Tuotekohtainen hiilijalanjälki selvillä

Yara julkaisee ensimmäisenä lannoitealan toimijana Suomessa tuotekohtaiset hiilijalanjäljet, jotka löytyvät lannoitevalikoimastaLaskennassa on käytetty standardimenetelmää, jonka Fertilizers Europe on kehittänyt ja ulkopuolinen taho vahvistanut. Nyt julkaistut luvut ovat askel lähemmäksi koko ruokaketjun luotettavan hiilijalanjäljen selvittämistä.

”Yara on kiinnittänyt jo pitkään huomiota lannoitteidensa hiilijalanjäljen pienentämiseen. Siksi voimmekin olla nyt ylpeitä julkaistessamme toimialan edelläkävijänä tuotekohtaiset luvut. Meillä on tällä hetkellä tieto Suomessa valmistettujen lannoitteiden hiilijalanjäljestä”, kertoo Yara Suomen johtava agronomi Tapio Lahti.

Yaran tavoite on tulla maailmanlaajuisesti hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteeksi on asetettu 10 prosentin kasvihuonekaasupäästöjen vähennys vuoteen 2025 mennessä. Yara on vähentänyt Suomen tehtaillaan niitä jo 90 prosenttia reilun kymmenen vuoden takaisiin päästöihin verrattuna.

Atfarm-satelliittipalvelu on muuttanut lannoitusta pysyvästi  

Yara toi Suomen markkinoille kuluneena keväänä Atfarm-satelliittipalvelun, joka on typen täsmälannoitustyökalu. Sen avulla viljelijä voi optimoida lisätypen levitysmääriä lohkon tarpeiden mukaan satelliittiteknologian avulla. Ratkaisun avulla jokainen viljelijä voi tehostaa oman tilansa typpilannoitusta ilman merkittäviä investointeja koneisiin tai laitteisiin.

“Viljelijät ovat ottaneet uuden palvelun hienosti vastaan ja jo lähes 500 suomalaista viljelijää on rekisteröinyt Atfarmiin. Uudessa satelliittipalvelussa on tällä hetkellä noin 17 000 hehtaaria, joille voidaan tehdä lannoitteen levityskartat” summaa Tapio Lahti.

Jokainen yli 40 tonnia YaraMila- tai YaraBela-tuotteita tilannut saa Atfarmin vuodenksi käyttöönsä (lisenssin arvo 195 euroa).