Perunan laatuvaatimukset

Perunanviljelyssä sadon laadulliset tavoitteet ovat yhä tärkeämpiä. Laatuvaatimukset ovat kiristyneet erityisesti ruokaperunamarkkinoilla kuluttajien vaatiessa yhä laadukkaampaa perunaa.

Perunan viljelytekniikassa tähdätään laadukkaaseen satoon.  Laatuun vaikutetaan esimerkiksi lajikkeella, istutusetäisyydellä, lannoituksella ja kasvinsuojelulla. Tavoitteena on aina mahdollisimman kauppakelpoinen sato.

Ruokaperuna

Kuluttajat arvostat perunan ulkonäköä, kuten muotoa, kokoa ja virheetöntä kuorta. Myös ruuanlaitto-ominaisuuksiin kiinnitetään huomiota. Perunan kuiva-ainepitoisuus vaikuttaa keitto-ominaisuuksiin ja mustelmoitumiseen. Yli 20 % kuiva-ainepitoisuus aiheuttaa helposti rikkikiehumista. Pakatun perunan myynti lisääntyy jatkuvasti. Vaaleakuorinen perunaPunakuorinen peruna

Ruokateollisuusperuna

Ruokateollisuusperunan pitää olla tasakokoista, samanmuotoista ja usein isokokoista. Näin prosessissa syntyy mahdollisimman vähän hukkaa.

Ranskanperunoissa ja sipsiperunassa kuiva-ainepitoisuus vaikuttaa väriin ja rapeuteen. Euroopassa yleisesti tavoitellaan 20 - 25 % kuiva-ainepitoisuutta. Myös pelkistyneiden sokereiden (sokerialkoholien) määrän on oltava alhainen, jotta ranskanperuna ei tummu valmistuksen aikana.

Ruokateollisuusyrityksen käyttävät usein laatuhinnoittelua tai maksavat ainoastaan nettosadon mukaan.

Erittäin korkeat typpitasot ja sokerialkoholi aiheuttavat perunan tummumista keitettäessä.Tasainen väri on tärkeä laatuominaisuus ranskanperunoissa.