toukokuuta 31, 2021

Varmista kotoperäinen valkuainen toisen nurmisadon lannoituksella

Nurmet tuottavat viileässä ja sateisessa säässä suuren sadon. Ensimmäisestä nurmisadosta onkin tulossa suuri, ja mikäli lannoitteena lisätyt ja maasta vapautuvat ravinteet riittävät, sato tulee olemaan myös hyvälaatuinen. Kun ensimmäinen nurmisato on suuri, kannattaako toiseen nurmisatoon panostaa? Kyllä kannattaa. Pelkällä lietteellä lannoitettu tai lannoittamaton nurmirehu on ruokinnalliselta laadultaan heikkoa ja rehun raakavalkuaispitoisuus on matala.
Varmista kotoperäinen valkuainen toisen sadon lannoituksella
Varmista kotoperäinen valkuainen toisen sadon lannoituksella

Kevätviljojen kylvöt ovat vielä pahoin kesken eikä halpaa täydennysvalkuaista ole tarjolla. Nurmien tasapainoisella lannoituksella varmistat optimaalisen raakavalkuaispitoisuuden ja säästät rehustuskuluissa.

Toiselle nurmisadolle puolet typestä karjanlannasta

Karjanlannan paras käyttöajankohta on toisen sadon lannoitus. Tällöin ravinteet vapautuvat toiselle ja kolmannelle sadolle.

Nyrkkisääntönä on, että puolet typestä tulisi tulla maan viljavuusanalyysin perusteella valitusta sopivasta YaraMila- tai YaraBela-lannoitteesta, puolet karjanlannasta. Tällöin nurmien ravinteiden saanti on tasapainossa ja typenkäyttö tehokkainta.

Apilapitoisille nurmille YaraMila NK2 ja YaraMila Y3 Hiven

Apilapitoiset nurmet tarvitsevat enemmän muun muassa Ca, Mg, B ja Mo. Apilapitoisille nurmille suositellaan toisen sadon lannoitukseen karjanlantaa ja sitä täydentämään YaraMila NK2- tai YaraMila Y3 Hiven-lannoitteita, joiden ravinnekoostumus tukee apilan kasvua. Mikäli nurmilohkolla fosforiluvut ovat alhaisia, tällöin tulee valita sopiva YaraMila Y-lannos.

Lannoita ja korjaa, et lannoita – älä korjaa

Suuren ensimmäisen nurmisadon myötä tulee kiusaus jättää seuraavan sato lannoittamatta. Tätä virhettä ei kannata tehdä. Sen sijaan kannattaa laskea vielä tarvittava nurmirehun määrä ja lannoittaa ne lohkot, jotka korjataan sadoksi.

Lannoittamattomia nurmilohkoja ei kannata korjata rehuksi. Nurmirehu on heikkolaatuista ja samalla tyhjennetään nurmilohkon ravinnevaroja seuraavien vuosien sadoilta.

Yaran nurmen lannoitusohjelmat ja lisätietoa löydät:

Nurmen lannoitusohjelmat

Lisätietoa nurmen lannoituksesta