elokuuta 20, 2020

Biostimulanttien teho testataan yhdessä viljelijöiden kanssa

Yara toi kaudelle 2020 myyntiin uuden biostimulanttituotesarjan. Ensimmäinen tuote on YaraVita Biotrac, joka on sekoitus merilevästä eristettyjä bioaktiivia aineita, ja pieniä määriä ravinteita on lisätty tukemaan niiden tehoa. Biostimulantti vähentää kasvin stressikuormaa ja auttaa selviämään esimerkiksi kuivien ja kuumien kausien yli vähemmillä vauriolla.
Mikkeliläinen vihannesyhtymä 3T levittivät parsakaalille ja jäävuorisalaatille YaraVita Biotrac -biostimulanttia.
Mikkeliläinen vihannesyhtymä 3T levittivät parsakaalille ja jäävuorisalaatille YaraVita Biotrac -biostimulanttia.

Biostimulanttien teho on maailmalla tunnettu, mutta Suomessa kenttäkoetuloksia on vielä niukasti. Yaran kenttäkokeissa viljakasveilla sadonlisä on vaihdellut 3-33 prosentin välillä. Biostimulanttien teho on sidoksissa kasvien kokeman stressin määrään, siksi tuloksissa on merkittävääkin vaihtelua.

Jotta biostimulanttien tehosta saataisiin lisää kokemusta, Yara aloitti kaudella 2020 pilottikokeilun kymmenen maatilan kanssa, jotka käyttävät YaraVita Biotracia. Kokeilussa kerätään tietoa biostimulantin tehosta ja käytettävyydestä. Tiloilla on monipuolinen kasvilajivalikoima; viljelyssä on mansikkaa, perunaa, sipulia, parsakaalia, salaattia, kuminaa ja hernettä. Kauden edetessä tullaan palaamaan konkreettisin tuloksin.

Yksi pilottikokeiluun lähteneistä tiloista on Vihannesyhtymä 3T Mikkelin Haukivuorella, jossa YaraVita Biotrac on levitetty parsakaalille sekä jäävuorisalaatille. Heinäkuussa kasvustot kärsivät kuivuudesta, jonka aiheuttamaan stressiin biostimulanttia käytettiin.

Biostimulantin levitys on tehty kahteen kertaan molemmille kasveille heinäkuun aikana kahden viikoin välein. YaraVita Biotracia levitettiin 3 l/ha + 200 l vettä lohkoille kasvinsuojeluruiskulla kaistoihin. Tilalla biostimulantin käyttö koettiin helpoksi.

Sadonkorjuun yhteydessä elokuun loppupuolella kaistoista sekä käsittelemättömästä alueesta otetaan koealat, joilta molemmilta punnitaan saatu sato tuotteen tehon selvittämiseksi.