toukokuuta 31, 2023

Lannoituspäätöksen jälkeen katse kohti YaraVita-lehtilannoituksia

Nurmien kevätsadon lannoituspäätökset on valtaosin tehty ja suunnitelmien mukaiset lannoitukset toteutettukin. Haastava lannoitevuosi on vaikuttanut monella tilalla lannoitevalikoimaan ja YaraMila-lannoitteiden sijaan on nurmet lannoitettu korkeatyppisillä YaraBela-lannoitteilla.
Lannoituspäätöksen jälkeen katse kohti YaraVita-lehtilannoituksia
Lannoituspäätöksen jälkeen katse kohti YaraVita-lehtilannoituksia

Suurisatoisten nurmien ravinnetarve ei ole kuitenkaan muuttunut ja siksi nurmien ravinnetila kannattaa määrittää kasvukauden alussa lähettämällä nurminäyte Yara Megalab-analyysiin. Yara Megalab-analyysin tulos kertoo sadonmuodostusta rajoittavat ravinteet ja antaa ohjeet sopivan YaraVita-lehtilannoitteen valintaan.

Miten nurminäytteet otetaan Megalab-analyysiin?

• Tutustu ohjeisiin Yara Megalab -kasvianalyysi | Yara Suomi ja tulosta Megalab-analyysilähete.
• Mikäli mahdollista, ajoita näytteenotto maanantaiksi, jolloin saat analyysitulokset ja Yara-Vita-lehtilannoitussuositukset loppuviikolla.
• Ota näyte, kun nurmikasvuston korkeus on 15-30 cm. Pyri varmistamaan, että näyte edustaa hyvin koko nurmilohkon kasvustoa.
• Varmista, että näytteeseen ei tule maata. Huuhtele näyte tarvittaessa ja kuivaa huolellisesti. Älä ota näytteeseen kuolleita tai vioittuneita kasveja tai ota niistä erillinen näyte.
• Näytteen koko tulee olla 150 g, mikä tarkoittaa 1 litran täyteen pakattua muovipussia näyte tarvittaessa ennen pakkaamista.

Miten analyysitulosta tulkitaan?

Yara Megalab-analyysin tulos kertoo selkeästi mahdollista ravinnepuutteista sekä antaa ohjeen oikean YaraVita-lehtilannoitteen valintaan.

Tulee kuitenkin muistaa, että nurmikasvien pääravinteiden tarve on suuri eikä lehtilannoitteilla pystytä korjaamaan esimerkiksi kaliuminpuutosta vaan tällöin suosituksena on lannoitteen vaihtaminen esimerkiksi YaraMila NK 2-lannoitteeksi tai Yara BIOTIITTI perustamisvaiheessa. Yara Megalab-analyysin tulos antaa siten hyviä ohjeita paitsi ensimmäisen nurmisadon ravinneti-lan parantamiseen, myös ensi vuoden lannoitussuunnitelmiin.

Esimerkki Megalab-analyysin tulosraportista ja lannoitussuosituksista

YaraVita-ohjelma nurmille

 

Apilapitoisille nurmille YaraVita BRASSITREL PRO tai YaraVita MULTICROP BIO

Monet ovat siirtyneet puhtaista heinäseoksista apilapitoisiin nurmisiemenseoksiin. On hyvä muistaa, että timotein tai nurminadan ja apilan ravinteiden tarve poikkeaa merkittävästi toisis-taan ja esimerkiksi apiloiden boorin tarve on nurmikasveja suurempi. YaraMila- ja YaraBela-lannoitteet soveltuvat erinomaisesti apilapitoisten nurmien lannoitukseen, sillä ne sisältävät riittävästi apilan tarvitsemaa booria.

YaraVita-lehtilannoitteen valinnassa nurmiseoksen koostumus kannattaa myös huomioida. YaraVita BRASSITREL PRO ja YaraVita MULTICROP ravinnekoostumus sopii erityisesti apilapitoisille nurmille, sillä ne sisältävät muun muassa typensidonnassa tärkeää molybdeeniä.