maaliskuuta 29, 2021

Öljykasvit ovat nyt houkutteleva vaihtoehto

Öljykasvien hintanoteeraukset ovat nousseet nopeasti yli 500 €/tonni. Hyvä hinta tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon kevään kylvöille.
Öljykasvit ovat nyt houkutteleva vaihtoehto
Öljykasvit ovat nyt houkutteleva vaihtoehto

Onnistumisen edellytykset kuntoon

Öljykasvien viljelyssä on muutama tärkeä kikka, jotka auttavat onnistumaan. Viljelykiertoa on ensiarvoisen tärkeä noudattaa, vähimmäisvaatimus ristikukkaisten välillä on 5 vuotta. On myös hyvä muistaa, että öljykasvit eivät ole maanparannuskasveja, vaan ne tarvitsevat hyväkuntoisen maan. Pienisiemeniset kasvit kilpailevat heikosti rikkakasvien kanssa, joten niiden nopea ja tasainen taimettuminen auttaa onnistumaan. Tätä voi varmistaa huolellisella muokkauksella ja kylvöllä.

Älä pihistele lannoituksessa

Öljykasvien lannoitukseen kannattaa panostaa, sillä siemenessä on vain vähän vararavintoa ja nopea kasvu vaatii tasapainoisen lannoituksen. Fosforilannoitus kannattaa painottaa viljelykierrossa nimenomaan öljykasvivuoteen. Korkea sadon tonnihinta kattaa lisäkustannuksen pienellä sadonlisällä.

Käytä kylvölannoituksessa YaraMila Y 3 HIVEN -lannoitetta. Siinä on hiveniä ja rikkiä tavanomaisia lannoitteita enemmän ja pääravinnekoostumus tukee hyvää kasvua. Käyttömäärä 350-435 kg/ha (80-100 kiloa typpeä) kylvössä määräytyy maan multavuuden mukaan. Lohkoilla, joilla fosfori on tyydyttävä tai sitä huonompi kannattaa käyttää Starttiravinnetta (enintään 50 kg/ha), sen on nähty nostavan satotasoa Yara Kotkaniemen kokeissa, katso koetulos

Lisätyppeä kasvukauden mukaan

Atfarm satelliittipalvelun biomassakartoista on helppo seurata kasvuston tasaisuutta ja kehitystä. Atfarmin avulla myös kevätrapsille voi tehdä täsmälannoituksen.

Öljykasvien lisälannoitus on tehtävä, kun varrenkasvu alkaa, silloin ravinteiden otto on runsasta. Lisälannoitteessa pitää olla mukana rikkiä, siksi YaraBela Suomensalpietari on hyvä vaihtoehto tai YaraBela Sulfan, jos tarvitaan enemmän rikkiä. Kiinnostava vaihtoehto öljykasvien lannoitukseen on myös nopeavaikutteinen reilusti booria sisältävä YaraLiva Nitrabor.

YaraVita lehtilannoituksella lisäpotkua

Öljykasvit ovat erinomainen kohde lehtilannoitukselle. Tutun mangaania, sinkkiä, booria ja molybdeeniä sisältävän YaraVita BRASSITREL PRO:n rinnalle on tullut uusi YaraVita MULTICROP BIO sekä YaraVita Biostimulantit. Ne sisältävät ravinteiden lisäksi bioaktiivisia aineita, jotka vähentävät kasvin stressiä. Näistä uutuuksista voit lukea lisää yara.fi/yaravita.

Syysrapsi Sauvo

Syysrapsi Sauvo