helmikuuta 03, 2021

YaraLive Lehtilannoitteet ja biostimulantit 4.2.2021

Torstaina 4.2.2021 järjestetyn YaraLive-tietoiskun aiheena oli Lehtilannoitteet ja biostimulantit. Asiantuntijoina olivat Juha Sillanpää, Tapio Lahti ja Aleksi Simula Yaralta.
4.2.2021 YaraLive -tietoiskun aiheena oli Lehtilannoitteet ja biostimulantit.
4.2.2021 YaraLive -tietoiskun aiheena oli Lehtilannoitteet ja biostimulantit.

YaraVita®  Lehtilannoitteet 

todellista täsmälannoitusta 

Kasville kannattaa antaa sitä, mitä se kasvukauden aikana tarvitsee. Eli juuri kasvin tarpeisiin kehitettyä hivenravinneseosta. 

Lehtilannoitteita on monen tyyppisiä. Satsaatko nopeavaikutteiseen alkukauden apuun vai pitkävaikutteiseen YaraVitaan? Vai molempiin?  

Biostimulantit vähentävät kasvin stressikuormaa ja auttavat niitä kasvamaan nopeammin varsinkin silloin, kun kasvukauden sää ei suosi.  

Älä stressaa – käytä biostimulanttia! 

Lehtilannostyypit ja niiden vaikutustapa (Aleksi Simula)

Yksiravinteiset tuotteet sisältävät suuren määrän yhtä ravinnetta ja ne voivat myös sisältää täydentäviä ravinteita vahvistamaan vaikutusta. Ne on suunniteltu parantamaan tai poistamaan selkeä ravinteen puutos. Usein selkeä ajoitus kasvuvaiheen mukaan ja nämä sopivat monille kasveille.

Moniravinteiset tuotteet sisältävät useimmiten N, P, K, Mg ja pieniä määriä hivenravinteita. Voidaan käyttää laajasti “virkisteenä”.

Kasvikohtaiset tuotteet on kehitetty erityisesti tietyn kasvin tai kasviryhmän tarpeen mukaan ja niitä voidaan käyttää laajasti kasvukauden aikana kyseisillä kasveilla, myös syyskäsittelynä.

Kasvikohtaisia tuotteita voidaan käyttää lievien ravinnepuutosten poistamiseen, mutta päätarkoitus on varmistaa tasapainoinen ravinteiden saanti kasvukauden aikana.

Lehtilannokset voidaan jakaa myös koostumuksen mukaan. YaraVita tuotteet ovat suurimmaksi osaksi joko liuoksia tai suspensioita.

Liuokset ovat kirkkaita nesteitä, joissa ravinteet ovat liuenneet nesteeseen.

Plussat: helppo käsitellä, pitkä säilyvyys (oikein säilytettynä), nopea vaikutus ja edullisempi litrahinta.

Miinukset: pienehkö ravinnemäärä per litra, ei pitkäaikaisvaikutusta. Heikompi yhteensopivuus kasvinsuojeluaineiden kanssa eli sekoitus pitää olla käynnissä koko ajan.

Suspensiot ovat kermamaisia paksuja nestemäisiä tuotteita, joissa ravinne ei ole veteen liuenneena

Plussat: suuri ravinnepitoisuus ja pitkäaikainen vaikutus. Hyvä tankkisekoitettavuus, työturvallisuus ja turvallinen kasveille.

Miinukset: vaativat sekoituksen erityisesti pitkään varastoitaessa eivätkä ole käytössä yhtä käteviä ja juoksevia kuin liuokset.

Biostimulantit (Tapio Lahti) 

Biostimulanttituotteet on tarkoitettu stressin vähentämiseen, sekä ravinteiden käytön tehokkuuden parantamiseen. Ne sisältävät yhdistelmän tunnettuja bioaktiivisia aineita, sekä ravinteita tehon maksimoimiseksi. Tuotteet sisältävät samoja lisäaineita kuin muussa YaraVita-valikoimassa. 

Biostimulantti auttaa kasveja selviämään esimerkiksi kuivien ja kuumien kausien yli nopeammin ja vähemmillä vauriolla.

Yara on tuonut myyntiin uuden biostimulantti -tuotesarjan. Biostimulantti auttaa kasveja selviämään esimerkiksi kuivien ja kuumien kausien yli nopeammin ja vähemmillä vauriolla.

Kauden 2021 tuotevalikoimaan kuuluu YaraVita Biotrac ja YaraVita BioNUE (UUTUUS 2021). YaraVita Biotrac on sekoitus merilevästä eristettyjä bioaktiivia aineita ja niiden tehoa tukemassa pieniä määriä ravinteita. YaraVita BioNUE on humushappopohjainen biostimulantti, ja sitä voi käyttää myös maavaikutteisena.

Kasvikohtainen lehtilannoitus takaa parhaan sadon (Juha Sillanpää)  

Pääsisältö: kasvikohtainen lehtilannoitus on ammattiviljelyn standarditoimenpide. 

Lähtökohta on kuitenkin maa-analyysi ja tarkennettu peruslannoitus YaraMila NPKS ja YaraBela NS -tuotteilla. Lehtilannoitteita käytetään seoksena kasvinsuojeluaineiden kanssa peltokasveille 1-3 kertaa kasvukauden aikana. Avomaan vihannesten viljelyssä myös useammin.

Parhaiten toimivat lehtilannokset vaativat puhtaimmat raaka-aineet, oikeat kostutus-, kiinnitys ja absorbtioaineet sekä korkeaa biologista, kemiallista ja teknistä osaamista. Sekä lisäksi tuotetestauksen, tarkan laadunvalvonnan ja tieteellisesti todetun tehon.

Lopulta käyttäjällä on myös suuri vastuu lehtilannoksen vaikutuksesta. Lämpötila ja erityisesti ilman suhteellinen kosteus vaikuttavat tehoon.

Käytä hyväksesi sekoitustaulukkoa yara.fi/yaravita ja YaraVita -sekoitettavuuspalvelua https://www.tankmix.com.

YaraVita® Multicrop Bio, UUTUUS erikoiskasvien lehtilannoitukseen keväällä 2021.