Yarassa vastuullisuuden ytimessä on osallistuminen ilmastoneutraaliin ruoantuotantoon. Yara panostaa vahvasti ilmastomuutoksen torjumiseen tuotannossaan sekä kehittämällä ja tarjoamalla tuotteita, ratkaisuja, työkaluja ja osaamista resurssitehokkaaseen viljelyyn.

 

Lannoitetuotannon CO2 -päästöt Suomessa

Lannoitteiden valmistuksessa hiilijalanjälki syntyy pääosin typpihappotuotannon ilokaasupäästöistä (N2O ja ammoniakkituotannon energiankulutuksesta.

Yara on kehittänyt katalyytin, joka muuntaa typpihappotuotannon haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi. Suomen lannoitetuotannon CO2 -päästöt ovat katalyytin ansiosta pienentyneet yli 90 % viimeisen 15 vuoden aikana, vaikka tuotanto on kasvanut merkittävästi.

Lisäksi Yaran Suomen tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja uusiin ratkaisuihin lämmön talteenotossa.

Lannoitekoe

Yaran lannoitteiden elinkaaren kasvihuonekaasupäästöt

  • Noin neljännes on tuotannon suoria päästöjä:
    • 80 % johtuu ammoniakkituotannon energiankulutuksesta
    • noin 8 % on typpihappotuotannon typpioksiduulipäästöjä
    • loput ovat hajapäästöjä, höyryntuotannon päästöjä jne.
  • Noin viidennes tulee raaka-aineiden ja energian tuotannosta sekä kuljetuksista.
  • Yli puolet aiheutuu lannoitteen käytöstä pellolla.

Yara panostaa vähähiilisiin lannoitteisiin

Yaran maailmanlaajuisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteeseen päästään lukuisilla päästövähennyshankkeilla ja panostamalla vähähiilisiin lannoitteisiin.

Yaran vähähiiliset lannoitteet tuotetaan uusiutuvasta ammoniakista biokaasun tai vesivoiman avulla tai ammoniakista, jossa hiilidioksidi on otettu talteen (CCS). 

Uusiutuvalla ammoniakilla on tärkeä rooli Yaran tiellä kohti hiilineutraaliutta, mutta suuren mittaluokan tuotanto vaatii valtavia investointeja, merkittävän määrän uusiutuvaa sähköä ja tämä vie aikaa. Siksi Yara panostaa vahvasti nyt ammoniakkituotantoon, jossa hiilidioksidi otetaan talteen ja varastoidaan (CCS). 

Vähähiilisten lannoitteiden hiilijalanjälki on noin 80 prosenttia pienempi kuin Yaran nykyisillä parhaalla käytettävissä olevalla tekniikalla (BAT) valmistetuilla mineraalilannoitteilla. Vähähiilisten lannoitteiden avulla voidaan pienentää ruoantuotannon hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Lannoitteilla on täysin sama kemiallinen koostumus kuin mineraalilannoitteilla, ja ne toimivat pellolla samalla tavalla kasviravinteena.

Yara tuottaa Suomessa Uudessakaupungissa ja Siilinjärvellä vähähiilisiä lannoitteita uusiutuvasta ammoniakista. Vähähiilisten lannoitteiden tuotantoa seurataan massabalanssimenetelmän avulla ja auditoidaan ulkopuolisen arvioijan, DNV:n toimesta.

 

Kokkolan tehdas

Ympäristöinvestointi Kokkolan tehtaalla

Yksi Yaran päästövähennyshankkeista on Suomen Kokkolan tehtaan siirtyminen raskaasta polttoöljystä nesteytettyyn maakaasuun. 

 Yara tulee siirtymään täysimääräisesti LNG:n käyttöön Kokkolan Energian rakentaman terminaalin ja kaasuverkon valmistumisen jälkeen vuonna 2025. Muutostyö on noin 4 miljoonan euron investointi. 

Investoinnilla on positiivinen vaikutus Kokkolan tehtaiden ilmapäästöihin. Verrattuna raskaaseen polttoöljyyn LNG vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 30 %, rikinoksidipäästöjä 99 %, typenoksideja 80 % ja pieniä partikkeleita 99 %.

Birkeland

Yara Birkeland on täysin päästötön rahtialus

Yara International on kehittänyt täysin päästöttömän ja autonomisen rahtialuksen yhteistyössä Kongsberg Maritimen ja laivanrakentaja Vardin kanssa. 

Lue lisää