28.6.

Kauhava 28.6.

Syysvehnä kukkii hienosti Kauhavalla. Typpi mittauksia ei enää tehdä, kun kasvusto on jo kasvuasteella 61 ja tähkä hienosti esillä. Kuvista näkee vähän miltä tähkät näyttävät nollaruudulla, talousviljelmällä ja ylilannoitusruudulla; pituudessa on eroa ja samoin jyvämäärässä. Ylilannoitusruudun lehdet myös leveämpiä.

21.6.

Kauhava 21.6.

Kauhavalla on mitattu syysvehnää nyt tiuhasti. Viime perjantaina kasvustoa mitattiin kasvuasteella BBCH 45 ja saimme vielä nousevia typpimääriä, vaikka tuppi oli korressa haljennut paikoittain. Maanantaina oli kasvusto jo kasvuasteella BBCH 55 ja tähkät puoliksi jo esillä. Tämä vaikuttaa N-Sensorin toimintaan ja siksi typenottoa ei pysty mittaamaan. Tästä syystä mittaustulosten käyrä laskee, vaikka kasvi on vielä typenottovaiheessa ja tekee mahdollisesti vielä lisää satoa.

14.6.

Kauhava 14.6.

Syysvehnä viihtyy tänä vuonna hyvin Kauhavalla. Korrenkasvuvaihe on menossa ja kaksi viikkoa sitten tehdyn lisälannoituksen vaikutus näkyy selvästi, havaintoruuduille ei tehty lisälannoitusta. Ylilannoitusruudun kasvusto on rehevämpää ja lehdet leveämpiä, joten voidaan todeta että lisälannoitus on ollut tarpeen!

7.6.

Kauhava 7.6.

Syysvehnä voi hyvin ja on selvästi nyt korrenkasvu vaiheessa. Pellolle levitettiin viime viikolla YaraBela SULFAN N26, S14 varmistamaan korrenkasvuvaiheen typensaannin. Havainnointiruuduille lisälannoitusta ei tehty. Lisälannoituksen ajoitus taisi osua nappiin, koska talousviljelmän ja ylilannoitusruudun ero kasvoi taas tällä viikolla. 

31.5.

Kauhava 31.5.

Lämpöä piisaa ja se näkyy myös typenotossa, paitsi nollaruudussa, joka ei ole typpeä ottanut lainkaan viikon aikana.

Kasvusto on korrenkasvuvaiheessa ja NYT on oikea aika lisälannoittaa tämä syysvehnä. Siitä kielii myös ylilannoitusruudun kiri tällä viikolla. Se on käyttänyt 23 kg N/ha, kun talousviljelmä on käyttänyt 10 kg N/ha.

Lämpimät kelit jatkuu ja on oletettavaa, että kasvustot kehittyvät nopeasti. Kosteutta on tällä hetkellä maassa vajaa 30 prosenttia.

24.5.

Kauhava 24.5.

Kauhavalla takana on kylmä viikko ja sen huomaa myös hyvin nollaruudussa; kasvustoon ei ole sitoutunut yhtään typpeä. Ylilannoitus- ja talousviljelmäruutuihin on sitoutunut vähän yli 10 N kg ja ne erottuvat selvästi tummanvihreänä kasvustona. Kasvustosta otettiin Megalab-kasvianalyysi selvittämään muiden ravinteiden mahdollista puutetta ennen kuin se näkyy kasvustossa. Tulos saadaan viiden arkipäivän sisällä, joten kerromme niistä ensi viikolla lisää.

17.5.

Kauhava

17.5. Kauhava

Viikossa voi tapahtua paljon! Viime viikon lämpimät kelit ja sopivasti tulleet sateet, 15 mm, ovat saattaneet syysvehnän hyvään kasvuun. Kasvusto on viikossa ottanut 20 kg N! Nollaruutu erottuu nyt selvästi kasvustosta. Lämpösummaa on kertynyt viikossa 58 astetta.

 

11.5.

Kauhava 11.5.

Syysvehnäkasvusto Kauhavalla ei ole viikossa paljon muuttunut kolean sään takia. Vettä on tullut 8 mm ja suurin osa siitä 10.–11.5. välisenä yönä. Loppuviikon lämmöt antavat vauhtia kasvuun ja ensi viikon mittaukset näyttävät varmasti huomattavasti korkeampia lukuja.

Kuvassa vasemmalla nollaruutu ja oikealla ylilannoitusruutu.

3.5.

Lohkon nolla- ja ylilannoitusruutumittaukset aloitettiin. Mittaustuloksista näkee, että kylmällä säällä maasta vapautuu typpeä hyvin hitaasti. Ruuduissa ei ollut silmämääräisiä eroja.

Mittaustulokset

imageo4kf.png

image29bva.png

image46xle.png

image29bva.png