Artikkeli
kesäkuuta 13, 2018

Yara Smart Farming ratkaisulla suurempi hyöty

Christer Storfors on porsastuottaja Maalahdessa. Hän viljelee ohraa emakkojen rehuksi. Omavarainen valkuaistuotanto on Storforsille tärkeää, koska emakkojen ruokinnassa ei käytetä soijaa. Tärkein tavoite ohranviljelyssä on hyvä sato ja korkea valkuainen. Tässä hän onkin onnistunut – valkuainen on rehuviljassa jopa 1,5 prosenttiyksikköä parempi kuin ostoviljassa.


Christer Storfors ja Stefan Dahlvik pohtivat yhdessä miten kasvi saa oikeaan aikaan oikeat ravinteet
Christer Storfors ja Stefan Dahlvik pohtivat yhdessä miten kasvi saa oikeaan aikaan oikeat ravinteet

Jaettu lannoitus Yara N-Sensorilla


Onnistumisen taustalla on Yara Smart Farming -täsmäviljelyteknologian käyttö. Storforsilla on jo neljättä vuotta käytössään Yara N-Sensor. Hän jakaa rehuviljan lannoituksen niin, että keväällä typestä annetaan kaksi kolmasosaa ja kolmasosan hän levittä kasvukauden aikana lohkokohtaisen tarpeen mukaan Yara N-Sensorin avulla. Onnistumisen iloa täsmäteknologiasta lisää se, että valkuaista on saatu rehuun lisää, mutta myös satomäärä on kasvanut tonnilla hehtaaria kohti.

 

"Saan ohrasta tonnin lisää satoa hehtaarilta ja yli prosenttiyksikön paremman valkuaispitoisuuden."

Yara N-Sensor levittää kasvustoon typpeä sen mukaan, mikä tarve on lohkon eri osissa. Lopputuloksena on tasaisempi, helpommin puitava vilja. Typpimäärä hehtaaria kohti ei ole lisääntynyt, vaan samalla määrällä on saatu suurempi sato ja valkuaissato. ”Hyötyynsä nähden laite on halpa investointi”, toteaa Storfors.