Usein kysytyt kysymykset mangaanista

Kasvustojen mangaanin puute on Suomessa yleistä. Mangaani hapettuu kasveille käyttökelvottomaan muotoon maan pH:n noustessa. Mangaanin puutosoireet ovat yleisiä erityisesti multavilla mailla ja karkeilla kivennäismailla. Märkä ja viileä alkukasvukausi lisää mangaanin puutosta.

Mangaani liikkuu maassa ja kasvissa huonosti, siksi sen täydennyslannoittamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Alle on koottu mangaanin käyttöön liittyä yleisiä kysymyksiä vastauksineen.

Mangaani - yleinen ongelma Suomen pelloilla 

Q: Miten mangaani liikkuu kasvissa?

A: Mangaani nousee juurista kasviin veden mukana, ja tarpeen mukaan osa siirtyy edelleen floeemia (nilaa) pitkin muualle kasviin (juuret, uudet lehdet). 

 

Q: Miten hyvin mangaani liikkuu kasvissa?

A: Mangaani liikkuu kasvissa melko huonosti ja vain osa siitä voi siirtyä edelleen esimerkiksi uusiin lehtiin.

 

Q: Miten huono liikkuvuus täytyy ottaa huomioon lannoituksessa?

A:  Mangaania on hyvä lisätä maahan esimerkiksi NPK-lannoitteen mukana, jolloin juurten on helpompi löytää ravinteen luokse. Mangaanin lehtilannoituksessa on kiinnitettävä erityishuomiota lehtilannoitteen pitkäaikaiseen lannoitusvaikutukseen.

 

Q: Missä puutosoireet näkyvät?

A: Puutosoireet näkyvät ensin nuorissa kasvinosissa. Katso tästä kuvia mangaaninpuutokset ohralla. 

 

Q: Mitkä olosuhteet lisäävät mangaanin puutosta?

A: Maan korkea pH, ilmavuus, multavuus ja alhainen savespitoisuus. Kylmä ja märkä maa. Kevyillä hietamailla mangaanin puutetta voi esiintyä jo pH-tasolla >6.

 

Q: Miten ehkäistä kasvin mangaanin puutos?

A: Jos viljavuustutkimus osoittaa mangaanin puutetta, valitse mangaania sisältä YaraMila NPK -lannoite ja käsittele kasvusto kasvukauden alussa YaraVita Mantrac Pro lehtilannoitteella. Vaikeassa mangaanin puutoksessa YaraVita Mantrac Pro -lehtilannoituksen voi toistaa aikaisintaan viikon kuluttua.

 

Q: Missä muodossa YaraVita Mantrac Pro:n mangaani on?

A: Mangaanikarbonaattina

 

Q: Miksi YaraVita Mantrac Prossa mangaani on karbonaattimuodossa?

A: Vain mangaanikarbonaatti hajoaa riittävän hitaasti kasville käyttökelpoiseen Mn2+ muotoon, ja siten pystyy luovuttamaan kasville mangaania pitkävaikutteisesti ja ilman lehtivioituksia. Mikään muu raaka-aine ei voi täyttää YaraVita Mantrac Pron lupausta tyydyttää kasvin mangaanin tarve jopa yhdellä käyttökerralla.

 

Q: Sanotaan, että karbonaatti on tehottomin muoto mangaanista, onko se totta?

A: Lehtilannoitteen teho mitataan puintihetkellä. YaraVita Mantrac Pro on osoittautunut lukemattomissa kokeissa ja käytännön viljelyssä olevan tehokkain ja tuottava mangaanin lehtilannoite. Ks. esimerkiksi Lantmännen Agron koetulos kesältä 2018 .

 

Q: Jos mangaanikelaatti tai mangaaninitraatti on vaikutukseltaan karbonaattia nopeampi, eikö se silloin ole tehokkaampi?

A: Kasvin kannalta on olennaista, että sillä on tarpeeksi ravinteita käytössä koko kasvuprosessin ajan. Lyhytkestoinen ja usein toistettu nopeavaikutteinen lehtilannoitus ei ole kasvin kannalta optimaalinen, koska silloin käytössä oleva ravinteiden määrä voi vaihdella. Tehoa voi mitata myös taloudellisella tuloksella. Jokainen lisäkäsittely on lisäkustannus.

 

Q: Vaikuttaako raaka-aineen lisäksi jokin muu tuotteen tehoon?

A: Kyllä. YaraVita-sarjan tuotteet ovat suunniteltu lehtilannoituskäyttöön. Ne sisältävät ravinteiden lisäksi liukenevuutta parantavia aineita, kostutusainetta ja kiinnitettä, jotka kaikki parantavat lehtilannoitteen tehoa. Ruiskutusolosuhteet, lämpötila (< 25 oC) ja ilman kosteus (optimi RH 60-80%), vaikuttavat suuresti tehoon.

 

Q: Onko lehtilannoitteiden käyttöturvallisuudessa eroja?

A: Kyllä, YaraVita Mantrac Pro on mangaanilehtilannoitteista ainoa, joka on luokiteltu haitattomaksi sekä käyttäjälle että ympäristölle.

 

Q: Voiko jätteen määrässä säästää lehtilannoitevalinnalla?

A: Kyllä, esimerkiksi käsittelemällä 25 ha:n vehnäkasvusto YaraVita Mantrac Prolla, tarvitset vain 1/3 siitä kannumäärästä, jonka tarvitset mangaanisulfaatti-käsittelyssä. Näin säästyy arvokasta raaka-ainetta.

 

Q: Voiko YaraVita Mantrac Prota sekoittaa kasvinsuojeluaineiden kanssa?

A: Kyllä. YaraVita Mantrac Pron sekoitettavuus kasvinsuojeluaineiden kanssa on erittäin hyvä ja sekoitettavuuden voi tarkistaa www.tankmix.com -sivustolta.