Uusilla nurmilajikkeilla hyvä satovaste typpilannoitukseen

Uudet nurmilajikkeet ovat hyvin satoisia ja ne käyttävät lannoitetypen tehokkaasti sadonmuodostukseen. Viimeistele typen jakaminen Yaran satelliittiteknologialla ja lannoituskartoilla.

Sadonmuodostuksen kannalta optimaalinen typpimäärä uusilla, satoisilla nurmilajikkeilla olisi 350 kg typpeä hehtaarille. Nitraattidirektiivi rajoittaa typenkäytön kuitenkin 250 kg hehtaarille ja ympäristötukiehdot 240 kg hehtaarille kivennäismailla.

Parhaat viljelijät pystyvät tuottamaan yli 10 000 kg ka/ha nurmisatoja, mutta miten hyödyntää nurmien perinnöllinen satopotentiaali kokonaisuudessaan?

Uusilla lajikkeilla hyvä satovaste typpilannoitukseen

Luonnonvarakeskuksen kolmivuotisessa typpilannoituskokeessa verrattiin satoisien timotei- ja nurminatalajikkeiden (Nuutti, Grindstad, Valtteri) satovastetta lisättyyn typpilannoitukseen Maaningalla ja Ruukissa.

Satoisilla lajikkeilla päästiin jopa 15 000 kg ka/ha satoihin, kun taas aiemmissa kokeissa, joissa käytettiin vanhoja lajikkeita, satomaksimi oli 9 000 kg ka/ha.

Yaran satelliittiteknologia ja lannoituskartat mahdollistavat typen jakamisen nurmen sadonmuodostuksen kannalta mahdollisimman tehokkaasti.

Yara N-sensorin, MyYara-satelliittipalvelun avulla nurmiviljelyssäkin pystytään hyödyntämään täsmälannoitusta.

Ilmaiseen MyYaraan kirjautumalla pääset tarkastelemaan oman tilasi peltolohkojen kasvustoindeksejä ja tekemään lannoituskarttoja, jotka voidaan siirtää ajo-opastimelle.