Satotason nosto parantaa tilan kannattavuutta

Hyvä nurmisato säästää peltopinta-alaa ja vähentää tuotantokustannuksia.

Nurmen hehtaarisadon nosto kasvattaa yleensä jonkin verran viljelykustannuksia. Samalla kuitenkin säilörehun tuotantokustannukset alenevat suhteessa vielä merkittävämmin. Tuotantokustannusten aleneminen on niin merkittävä, että hyvään satoon kannattaa investoida.

ProAgria Keskusten Liiton tekemien laskelmien mukaan nurmisäilörehun tuotantokustannus alenee jopa 10 senttiä kuiva-ainekiloa kohti, kun nurmisato nousee 5000 kuiva-ainekilosta 9000 kiloon. Tilakoon kasvaessa nurmirehun tuotantokustannuksen merkitys myös kasvaa.

Lähde: ProAgria keskusten liitto, Maatalouskalenteri 2019

Nurmialan tarve vähenee

Hehtaarisadon nosto vähentää myös nurmialan tarvetta 50 lehmän tilalla 27 hehtaarilla. Vapautuva ala voidaan siirtää muiden kasvien, kuten rehuviljan tai kokoviljasäilörehun viljelyyn, jolloin lietteen ravinteiden hyödyntäminen on nurmea tehokkaampaa.

Toinen vaihtoehto on, että eläinmäärä lähes tuplataan lisäpeltoa ostamatta tai vuokraamatta.

Esimerkki: 50 lehmän maitotila

Satotaso (kg ka/ha) 5 000 9 000

Nurmirehun tarve                   (kg ka/vuosi)

306 000 306 000
Nurmiala (ha) 61 34
Ero nurmialassa (ha/vuosi) 0 -27

 

Kuivien kesien jälkeen nurmialan vähentäminen epäilyttää – onhan monin paikoin toinen säilörehusato jäänyt kahtena kuivana kesänä alhaiseksi tai jopa niin, ettei satoa ole saatu ollenkaan.

Monella tilalla ongelma on ratkaistu kylvämällä uusittaville nurmilohkoille viljaa, joka voidaan tarvittaessa korjata kokoviljasäilörehuna. Mikäli säilörehua saadaan riittävästi, voidaan vilja puida tuleentuneena.