toukokuuta 20, 2021

YaraVita-lehtilannoituksella enemmän nurmisatoa ja raakavalkuaista

YaraVita-lehtilannoitteet parantavat säilörehunurmien typenkäytön tehokkuutta täydentämällä sadonmuodostukselta ja raakavalkuaisynteesiltä puuttuvia ravinteita.
YaraVita-lehtilannoituksella enemmän nurmisatoa ja raakavalkuaista
YaraVita-lehtilannoituksella enemmän nurmisatoa ja raakavalkuaista

Nurmilla YaraVita-lehtilannoitteilla on saatu hyviä tuloksia useina haasteellisina kasvukausina, niin myös Hankkijan kasvuohjelmakaistoilla Mäntsälässä 2020. 

YaraVita-lehtilannoitteiden vaikutus oli Mäntsälän kasvuohjelmakaistoilla paras, kun ensimmäisen sadon tasapainoisesta ja riittävästä lannoituksesta oli huolehdittu YaraMila Y3-lannoitteella.

Tällöin YaraVita Thiotrac 5 l/ha + YaraVita Amazinc 2 l/ha lehtilannoitus nosti ensimmäisen nurmisadon määrää +640 kg ka/ha ja rehun raakavalkuaispitoisuutta +22 g/kg ka. YaraVita-lehtilannoituskäsittely tuotti siten enemmän satoa ja raakavalkuaista samalla typpilannoitusmäärällä.

Kun kevätlannoituksessa oli käytetty pelkkää typpeä ja rikkiä YaraBela-lannoitteena, rajoittivat muut ravinteet ja alhaisempi typpilannoitus (80 kg N/ha) nurmen kasvua. Tällöinkin YaraVita-lehtilannoitus tuotti +340 kg ka/ha sadonlisän ja +5 g/kg ka korkeamman raakavalkuaispitoisuuden.

Tehokas ravinteiden käytön resepti: YaraMila + YaraVita

Suuren ja laadukkaan nurmisadon sekä tehokkaan ravinteiden käytön edellytys on tasapainoinen ravinteiden tarjonta nurmikasvin tarpeen mukaisesti.

Tasapainoisen lannoituksen lähtökohtana on valita nurmilohkolle parhaiten soveltuva YaraMila-lannoite ja varmistaa tehokas ravinteiden käyttö ja korkea ruokinnallinen laatu kasvukauden aikana YaraVita-lehtilannoitteilla.

Mäntsälän kasvuohjelmakaistoilla YaraVita-lehtilannoitus tehtiin ensimmäiselle nurmisadolle kaistoille, jotka oli joko lannoitettu YaraBela 80 kg N/ha tai YaraMila Y3 100 kg N/ha. YaraVita-lehtilannoitteina käytettiin YaraVita Thiotrac 5 l/ha + YaraVita Amazinc 2 l/ha. YaraVita-lehtilannoitus lisäsi nurmisatoa ja nosti raakavalkuaispitoisuutta molemmilla typpitasoilla. Hankkijan kasvuohjelma, Mäntsälä 2020.