Herne ja härkäpapu

Huolellisella herneen ja härkäpavun lannoituksella saavutetaan suuri ja laadukas sato. Kotieläintila voi valkuaiskasvien viljelyllä korvata tuontisoijaa kannattavasti.

Valkuaiskasvien viljelyä voisi lisätä Suomessa, sillä niiden viljelyllä kotieläintila voi korvata tuontisoijaa kannattavasti. Viljelyalat ovat olleet kasvussa viime vuosina, etenkin eteläisessä osassa maata, koska ekologisella alalla on voinut viljellä valkuaiskasveja. Satotasot ovat yleensä 2 000–4 000 kg/ha.

Hyvässä kasvukunnossa olevilla lohkoilla valkuaiskasvien viljely onnistuu hyvin. Pellon pH ja rakenne tulee olla kunnossa. Herne on arka liialliselle vedelle, kun taas härkäpapu viihtyy selvästi kosteammissa olosuhteissa. Itse asiassa se on arka kuivuudelle.

Sekä herne että härkäpapu kannattaa kylvää aikaisin ennen viljoja, koska niiden kasvukausi on pitkä eivätkä ne ole hallanarkoja. Liian tiheitä kasvustoja tulee välttää.

Herneen ja härkäpavun lannoitus

Valkuaiskasvien siemenet sisältävät fosforia ja kaliumia enemmän kuin viljat. Härkäpavun 4 000 kilon siemensato sisältää fosforia 19 kg ja kaliumia 41 kg. Lisäksi suuri varsimassa sitoo paljon ravinteita. Härkäpavun ja herneen typpilannoitustarve vaihtelee maan multavuuden mukaan. Runsasmultaisilla mailla kasvusto kasvaa herkästi liian pitkäksi ja reheväksi. Liiallinen typpilannoitus heikentää niiden omaa typensidontaa.

Ympäristökorvaukseen sitoutuneilla tiloilla eloperäisillä mailla typpisuositus on 30 kg/ha ja kivennäismailla enintään 45 kg. Fosforimäärät ovat samat kuin viljoille ja öljykasveille. Matalasta typpitarpeesta johtuen muiden ravinteiden määrä jää helposti liian matalaksi lannoituksessa hyvillä satotasoilla. Riittävä kalium, fosfori ja magnesiumlannoitus parantavat kasvin kestävyyttä kasvitauteja, kuten harmaahometta, vastaan

Matalatyppiset mineraalilannoitteet, kuten YaraMila Y 6 -peltolannoitteet tai kloorivapaat puutarhalannoitteet, sopivat hyvin härkäpavun ja herneen lannoitukseen. Myös karjanlannat sopivat härkäpavulle, kunhan käyttömäärä pidetään kohtuullisena.

Herneelle ja härkäpavulle voi antaa hivenravinteita lehtilannoituksena kasvukaudella. Typensitojakasvit hyötyvät myös molybdeenistä eli öljykasveille suunnitellut tuotteet ovat suositeltavia.

Lataa herneen ja härkäpavun lannoitusohjelma

 

Anna-Kaisa Salovaara
Anna-Kaisa Salovaara
Viljat ja öljykasvit