helmikuuta 15, 2022

Yaran Uudenkaupungin tehtaalla ennätyksellinen vuosi 2021

Yaran Uudenkaupungin lannoitetehtaalla tehtiin viime vuonna kaikkien aikojen tuotantoennätys ja satamassa käsiteltiin ennätyksellinen määrä tuotteita. Vienti kasvoi 85 prosenttiin ja tehtaalle investoitiin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.
Laiva lähdössä Yaran Uudenkaupungin satamasta kohti Brasiliaa
Laiva lähdössä Yaran Uudenkaupungin satamasta kohti Brasiliaa

Vuonna 2021 Yaran Uudenkaupungin tehtaalla tuotettiin ennätykselliset 1,4 miljoonaa tonnia lannoitteita. Myös Yaran satamassa käsiteltiin ennätyksellinen määrä tavaraa. Satamassa purettiin ja lastattiin raaka-aineita ja lannoitteita yhteensä 1,7 miljoonaa tonnia.  

Tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää toteaa, että sataman vuosituotantoennätys on huomattava saavutus, kun ottaa huomioon, että puolet satamalaiturista on ollut rajoitetusti käytössä mittavan korjauksen vuoksi.

Uudenkaupungin tehtaalla tuotetaan noin 80 eri lannoitelajiketta. Yara Suomen lannoitteet tuotetaan tasalaatuisiksi NPK -rakeiksi, joissa jokaisessa rakeessa on kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet. Korkealaatuisilla tuotteilla on kysyntää maailmalla. Viennin osuus Uudenkaupungin tehtaan kaikista toimituksista oli viime vuonna 85 %. Yhteensä lannoitteita vietiin 44 maahan, joista suurimmat vientimaat olivat Brasilia, Tanska, Kiina, Ruotsi ja Thaimaa.

Laajan tuotepaletin, laadukkaiden tuotteiden valmistuksen ja tehokkaan toiminnan mahdollistaa osaava ja kokenut henkilöstö, joka taitaa uuden teknologian. Uudenkaupungin tehdas toimii Yaran digitaalisten ratkaisujen lippulaivana ja tehtaan eri toiminnoissa testataan ja kehitetään uusia sovelluksia, Kankaanpää toteaa.

Yksi esimerkki Uudessakaupungissa kehitetystä tuotteesta on Yara Rega, avomaan kastelulannoitukseen tarkoitettu, rakeistettu lannoite, jolla on vahva kysyntä erityisesti Brasiliassa.

Yara investoi Uudenkaupungin tehtailla viime vuonna noin 40 miljoonaa euroa ja tänä vuonna toiset 40 miljoonaa euroa. Tänä vuonna valmistuu uusi raaka-aineiden varasto, typpihappotehtaan uusi kattila sekä satamalaiturin korjaus. Yara on reilun 10 vuoden aikana investoinut Suomeen yli miljardi euroa, josta Uuteenkaupunkiin noin 313 miljoonaa euroa.

Sekä vesipäästöt että ilmapäästöt pysyivät vuonna 2021 luparajojen puitteissa.

Lisätietoja: Teija Kankaanpää, tehtaanjohtaja, Yara Uusikaupunki, puh. 050 568 6001, teija.kankaanpaa@yara.com