huhtikuuta 01, 2022

Uusi prosessikattila saapui Yaran Uudenkaupungin tehtaalle

Uusi suurikokoinen prosessikattila saapui perjantaina 1.4. Yaran Uudenkaupungin tehtaalle erikoiskuljetuksella. Investointi vähentää typpihappotehtaan kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosenttia.
Uusi prosessikattila saapui Yaran Uudenkaupungin tehtaalle
Uusi prosessikattila saapui Yaran Uudenkaupungin tehtaalle

Uusi suurikokoinen prosessikattila saapui perjantaina 1.4. Yaran Uudenkaupungin tehtaalle erikoiskuljetuksella Rauman satamasta, jonne se oli saapunut Portugalista laivalla. Kattilan asennus aloitetaan vuosihuollon aikana toukokuussa ja sen käyttöönotto alkaa kesäkuussa. Reilu viisi metriä halkaisijaltaan olevan kattilan asennus vaatii tehdasrakennuksen muutostöitä. Prosessikattila asennuksineen on reilun 7 miljoonan euron investointi.

Lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan typpihappoa kasveille välttämättömän typen raaka-aineena. Typpihappotuotannossa syntyy ilokaasua (N₂O), joka on vahva kasvihuonekaasu. Yara on kehittänyt katalyyttiteknologian, jonka avulla ilokaasupäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti. Katalyytti asennetaan typpihappotehtaan prosessikattilaan, jolloin se muuntaa haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi.

”Uuteen kattilaan mahtuu enemmän katalyyttimassaa ja sen avulla saadaan vähennettyä tehtaan ilokaasupäästöjä 90 prosenttia entisestään. Päästövähennys näkyy heti käyttöönoton jälkeen”, kertoo Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää.

Suomessa Yara on vähentänyt lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi reilun 10 vuoden aikana. Päästövähennys on pääosin saavutettu investoimalla Yaran katalyyttiteknologiaan. Tämän lisäksi tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja selvitetään mahdollisuuksia korvata polttoöljy kaasumaisilla polttoaineilla.

Katalyyttiteknologian ansioista Yaran lannoitteilla on pieni hiilijalanjälki. Yara on ensimmäisenä lannoitealan toimijana Suomessa julkaissut tuotekohtaiset hiilijalanjäljet. Luvut ovat askel kohti koko ruokaketjun luotettavan hiilijalanjäljen selvittämistä.

Maatalouden ympäristövaikutuksia voidaan edelleen parantaa ja hiilijalanjälkeä pienentää optimoimalla lannoitteiden käyttöä. Yara tarjoaa viljelijöille neuvontaa, työkaluja ja teknologiaa tasapainoiseen lannoitukseen, jonka mukaan viljelykasville annetaan ravinteita sen tarpeen mukaan.

 

Lisätietoja

Teija Kankaanpää, tehtaanjohtaja, Yara Uusikaupunki, puh. 050 568 6001, teija.kankaanpaa@yara.com