maaliskuuta 19, 2022

Ammoniakkivuoto Yaran Uudenkaupungintehtaalla saatiin nopeasti tukittua

Yaran Uudenkaupungin tehtaan ammoniakkipurkupaikalla sattui 19.3. illalla  ammoniakkivuoto. Pelastuslaitos sai vuodon tukittua noin 45 minuutin kuluttua hälytyksestä. Yksi henkilö altistui ammoniakille ja hän sai heti ensiapua. Hänet on toimitettu sairaalaan ja hänen tilansa on vakaa.

Vuoto tapahtui ammoniakin purkutilanteessa. Nestemäistä ammoniakkia purkautui ja aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilven kulkeutuminen saatiin estettyä vesisuihkuilla. Vuodosta ei aiheutunut vaaraa lähiympäristölle, mutta pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämään liikkumista Hangontien ja telakan alueella pelastustoimien aikana. Vuodon syiden selvitys on aloitettu.

Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa tai normaalipaineessa erittäin kylmässä (-33 C). Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen. Henkilökuntamme on koulutettu käsittelemään ammoniakkia.

Ammoniakin purkua valvotaan jatkuvasti ja laitteiden kuntoa seurataan ennakoivan kunnossapidon puitteissa ja niille on määritelty viranomaistarkastukset. Alueella on anturit, joista havaitaan ammoniakkivuoto. Tehtailla on 24/7 valvonta.

Lisätietoja:

Teija Kankaanpää, Yara Uusikaupunki, tehtaat, puh. 050 568 6001, teija.kankaanpaa@yara.com