toukokuuta 21, 2023

Ammoniakkivuoto Yaran Siilinjärven toimipaikalla saatiin tukittua

Yaran Siilinjärven tehtaan ammoniakkivarastolla sattui 20.5. illalla ammoniakkivuoto. Vuodon aiheutti rikkoutunut varoventtiili. Tilanteesta ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Paikalle saapui neljä pelastuslaitoksen yksikköä ja Yaran oma yksikkö. Kaikki tehdasalueella olevat työntekijät saatiin suojahuoneisiin ja ammoniakkikaasupilveä laimennettiin vesisuihkulla. Vuoto saatiin tukittua n. 20 minuutissa.

Ammoniakki aiheuttaa höyrystyessään kaasupilven, minkä johdosta mm. liikenne Kt 75:llä pysäytettiin varotoimenpiteenä. Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Kun pilvi oli haihtunut ja tilanne oli ohi, liikenne pääsi taas kulkemaan.

Tilanne toimipaikalla on hallinnassa ja venttiilin rikkoutumisen syytä selvitetään.

Ammoniakin purkua valvotaan jatkuvasti ja laitteiden kuntoa seurataan ennakoivan kunnossapidon puitteissa ja niille on määritelty viranomaistarkastukset. Alueella on anturit, joista havaitaan ammoniakkivuoto. Tehtailla on 24/7 valvonta. Toimivan hälytysjärjestelmä ansiota vuoto saatiin nopeasti tukittua.

Ammoniakkia käytetään typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa (kesällä noin 10 baaria) tai normaalipaineessa erittäin kylmässä (-33 C). Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen. Henkilökuntamme on koulutettu käsittelemään ammoniakkia

 

Lisätietoja:

Antti Savolainen, kaivoksen johtaja, Yara Siilinjärvi, puh. 050 441 2083, antti.savolainen@yara.com