helmikuuta 15, 2024

Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

Yara ja Helsingin Mylly ovat sopineet Helsingin Myllyn kaurankuorijauhon toimittamisesta Yaran kierrätyslannoitteiden raaka-aineeksi.
Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa
Helsingin Myllyn kaurankuoret hyötykäyttöön Yaran kierrätyslannoitteissa

Yaran kierrätyspohjaisissa peltolannoitteissa raaka-aineena käytetään teollisuuden puhtaita sivuvirtoja, joista yksi on Helsingin Myllyn kaurankuorijauho. Kaurankuori parantaa lannoitteen fyysistä laatua. 

”Olemme tosi tyytyväisiä tästä yhteistyöstä. Puhtaiden raaka-aineiden hankinta on avainasemassa kierrätyslannoitteiden tuotannossa ja Helsingin Myllyllä on sekä toimituskykyä että toimitusvarmuutta. Kaurankuorien ja muiden puhtaiden sivuvirtojen käyttö lannoitteiden raaka-aineena on erinomaista kiertotaloutta, jolla edistetään maaperän hyvinvointia ja terveyttä”, toteaa Yara Econ toimitusjohtaja Marko Toimela

Kun kaura on puitu se toimitetaan Helsingin Myllyn tehtaalle, jossa kaurankuoret erotetaan ja jauhetaan. Täältä ne viedään Yaran kierrätyslannoitetehtaalle Nokialle. Tuotantoprosessissa lannoitteet pelletöidään. Pellettimuoto tekee lannoitteesta helpomman kuljettaa, käsitellä ja levittää. 

”Tällä hetkellä kaikki sivuvirtamme tulevat hyötykäyttöön, mutta tutkimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Siitä tämä yhteistyö Yaran kanssa on hyvä esimerkki. Nyt osa tehtaalle saapuneesta kaurasta kiertää takaisin viljelijän pellolle lannoitteen muodossa. Sitä voisi sanoa kiertotalouden edistämiseksi parhaimmillaan”, toteaa Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Yaran kierrätyspohjaiset peltolannoitteet kuuluvat YaraSuna-tuoteperheeseen ja ne sisältävät kaikkia kasvien tarvitsemia pääravinteita. Ne ovat tutkitusti tehokkaita ja monikäyttöisiä lannoitteita. YaraSuna-peltolannoitteet sopivat käytettäväksi yksin, yhdessä mineraalilannoitteiden kanssa, osana uudistavaa viljelyä sekä luomuviljelyssä. YaraSuna-kierrätyslannoitteilla on saatu hyviä satotuloksia. 

Viime kesänä Isokyrön Tervajoella perustettiin YaraSuna-havaintokoe Marko Rintatalon tilalla, jossa hän viljelee puhdaskauraa Helsingin Myllylle. Pelletöity YaraSuna toimi hyvin kylvökoneessa, ja koe osoitti, että kierrätys- ja mineraalilannoitteiden yhteiskäyttö on tehokas ratkaisu. Satoa tuli 5500 kg/ha ja oli yksi parhaimmista lohkon havaintoruuduista. 

Katso aiheeseen liittyvä video:
Kauran kierto pellolta peltoon


Helsingin Mylly
on Suomen suurin luomuviljan ja gluteenittoman kauran jalostaja. Neljännessä polvessa pyörivä, 90-vuotias suomalainen perheyritys valmistaa viljatuotteita kuluttajille, ammattilaisille ja elintarviketeollisuudelle niin kotimaahan kuin vientiinkin. Perheyritys tunnetaan laadukkaista Myllärin-tuotteista, jotka valmistetaan Järvenpäässä, Närpiössä ja Vaasassa kotimaisesta, lähellä kasvavasta viljasta.