Kolmen viljelijän mietteitä viime kesän tilakokeista Yaran kanssa
Jari Ijäs, Timo Ikola ja Timo Ylä-Rakkola ovat olleet mukana Yaran tilakoeyhteistyössä jo pitkään. Viime kesänä heidän tilallaan tutkittiin YaraVita- ja YaraAmplix-tuotteita. Tilakokeiden tulokset raportoidaan seuraavassa Yaran Leipä leveämmäksi -lehdessä.
Yara tekee lannoitteiden kenttäkokeissa tiivistä yhteistyötä alan organisaatioiden ja viljelijöiden kanssa.
Viljelijöiden kanssa yhteistyössä suoritettavia tilakokeita oli edelliskesänä 16 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Lisäksi 13 viljelijää oli mukana Yaran typenmittauskiertueella, jossa seurattiin nolla- ja ylilannoitusruutujen avulla syysvehnän lisälannoituksen tarvetta ja maasta vapautuvan typen määrää.
Soitimme kolmelle viime kasvukaudella Yaran tilakokeisiin osallistuneelle viljelijälle ja kysyimme heidän kokemuksiaan tilakoeyhteistyöstä.
Jari Ijäs hyödyntää Atfarmia
Jari Ijäs viljelee Kalajoella kasvinviljelytilaa. Kasvukaudella 2024 Ijäksen tilalla tehtiin YaraAmplix OPTIVI -biostimulanttikoe ohralle. Tuotetta ruiskutettiin 8. kesäkuuta kaksi litraa hehtaarille, yhden ruiskun leveydeltä koelohkolle.
”Atfarm on loistava palvelu, josta näkee hyvin pellon vaihtelut ja saa tehtyä helposti lisälannoituskartat. Atfarm-karttojen perusteella kasvustomassaa oli valtavasti. Sato jäi lopulta kuitenkin varsin keskimääräiseksi”, Ijäs muistelee.
Millaista koetilayhteistyö Yaran kanssa on ollut?
”Sujuvaa on ollut aina. Ei tämä niin paljoa vaadi viljelijältä, ainakin jos on tottunut tekemään erilaisia viljelytoimenpiteitä kasvukauden aikana pellolla. Aineet tulevat Yaralta, ja lisäksi Oskari [Jakovleff, Yaran asiakkuuspäällikkö] kävi muutaman kerran mittailemassa kasvustoa kasvukauden aikana.”
Laajamittainen koetoiminta pitää Timo Ikolan kiireisenä
Isokyröläinen Timo Ikola viljelee puhdaskauraa Helsingin Myllylle. Lisäksi hänellä on Boreal Kasvinjalostuksen kanssa yhteistyössä viljelykokeita. Tilalta löytyy peräti yli 8000 koeruutua.
Luulisi, että siinä olisi koetoimintaa kylliksi yhdelle miehelle. Tästä huolimatta Ikolalla on ollut jo useita vuosia biostimulanttikokeita yhdessä Yaran kanssa.
Kasvukaudella 2024 Ikolan tilalla oli YaraAmplix OPTIVI -biostimulanttikoe kauralle. Ikola ruiskutti tuotetta kesäkuussa kahteen otteeseen litran hehtaarille.
Yaran asiakkuuspäällikkö Stefan Dahlvik toimittaa tuotteet Ikolalle. Viljelijä itse hoitaa tutkittavien aineiden levityksen ja puinnit, ja lopuksi sato on viety punnittavaksi ja analysoitavaksi Borealille.
”Stefan on tuonut biostimulanttia useamman purkin, niin että niistä on riittänyt omallekin pinta-alalle. Eli onhan siitä taloudellistakin hyötyä ollut. On myös tavannut tulla jokin kiitospaketti loppuvuodesta”, Ikola kertoo.
Timo Ylä-Rakkola kannustaa täsmälannoittamaan
Kouvolalainen Timo Ylä-Rakkola on ollut mukana Yaran tilakoeyhteistyössä kymmenisen vuotta. Tänä vuonna Ylä-Rakkolan tilalla tutkittiin YaraVita SAFE K -lehtilannoitetta kevätvehnälle. Hankkija oli myös mukana kokeessa yhteistyökumppanina.
Viime kasvukausi oli Ylä-Rakkolan sanoin harvinaisen kehno. Hän epäilee syyksi kevään ja alkukesän paahtavaa hellettä ja kuivuutta.
“Satelliittikuvista tarkasteltuna satoa näytti tulevan paljon, mutta se ei näkynyt jyvämäärässä”, Ylä-Rakkola harmittelee.
Millaista tilakoeyhteistyö Yaran kanssa on ollut?
”Ehkä varsinkin lannoitusta olen yhteistyön myötä alkanut tarkentamaan eri mittakaavassa kuin mitä muuten olisin.”
“Viime kesänä syysvehnälle oli tarkoitus antaa typpi kolmessa osassa. Nollalannoitusruudusta ja talousviljelmästä tehdyt mittaukset Yara N-Testerillä kuitenkin näyttivät, ettei kolmatta typpilannoitusta tarvittu enää. Näin täsmälannoituksella voi säästää panoksia ja ympäristöä”, Ylä-Rakkola perustelee.
Tulokset seuraavassa Leipä leveämmäksi -lehdessä!
Ijäksen, Ikolan ja Ylä-Rakkolan tilakokeiden tuloksista kerrotaan seuraavassa Yaran Leipä leveämmäksi -lehdessä. Lehdessä mukana myös paljon muita koetuloksia viime kesältä, sekä kiinnostavia viljelijä- ja asiantuntijahaastatteluja.
Varmista, että olet lehden tilaajalistalla klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Täytä lomake ja valitse Tilaan-kohdasta Leipä leveämmäksi -lehti. Lehti on veloitukseton.