heinäkuuta 01, 2024

Pellonpiennarpäivä kokosi vihannesviljelijät yhteen aurinkoiseen ja helteiseen Perniöön

Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma sai kiitosta sekä mukana olleiden yritysten että viljelijöiden taholta. Paikalla oli noin 200 henkeä, ja tapahtuman vierailijatavoite saavutettiin kirkkaasti.
Pellonpiennarpäivä järjestettiin 28.6. klo 10-14 Skotlannin Maatalous Oy:n tilalla. Tila on tunnettu suolakurkuistaan, joita myös oli tarjolla tapahtumassa HöyryMaran lihapiurakan välissä.
Pellonpiennarpäivä järjestettiin 28.6. klo 10-14 Skotlannin Maatalous Oy:n tilalla Salon Perniössä. Tila on tunnettu suokakurkuistaan, jotka valmistetaan perinteisellä maitohappokäymisellä.

Paahtava helle, iloinen puheensorina ja kiinnostavat uutuudet täyttivät Skotlannin Maatalous Oy:n tilan Perniössä perjantaina 28.6., kun tilalla vietettiin avomaan vihannesten omaa pellonpiennarpäivää. Yara järjesti tapahtuman yhteistyössä Hankkijan, Puutarhaliike Helteen ja Agco Suomen kanssa.

Kurkkua tuoreena ja jalosteena

Skotlannin Maatalous on kahden veljeksen, Juho ja Kalle Vainion, pyörittämä tila, jossa viljellään mm. avomaan kurkkua, tilliä, viljaa, hernettä ja pensasmustikkaa. Tila on tullut tunnetuksi herkullisista Veljesten Kurkut -suolakurkuistaan, joita myydään suoramyyntinä tilalta sekä jälleenmyyjien kautta.

Tapahtuma järjestettiin tilakeskuksessa, komean vanhan navetan yhteydessä. Paikan päällä vaihdettiin kuulumisia ja jaettiin vinkkejä avomaan vihannesten, herneen ja marjojen viljelystä sekä tutustuttiin mm. uutuuslannoitteisiin, -lajikkeisiin ja koneisiin. Taksikyyti vei kaksi kertaa päivän aikana kurkkupellolle, jossa päästiin tutustumaan kurkun lannoitusratkaisuihin, lajikekokeisiin ja seuraamaan kurkkusadon nostoa. Osallistujille oli tarjolla HöyryMaran lihapiirakkaa – oman tilan suolakurkuilla höystettynä totta kai!

Viljelijöitä, neuvojia, tutkijoita ja lehdistöä

Ennakkoon ilmoittautuneita oli noin 150 henkeä. Tilaisuudessa oli järjestäjät mukaan lukien arviolta 200 henkeä, joten tapahtuman alkuperäinen vierailijatavoite – 100 viljelijää – ylitettiin kirkkaasti.

Suurin osa viljelijöistä oli saapunut lähiseudulta, muutamat hieman kauempaakin. Viljelijöiden keskuudessa oli avomaan vihannesten ja marjojen viljelijöitä, sekä niiden viljelystä kiinnostuneita viljanviljelijöitä. Paikalla oli lisäksi alan lehdistöä, neuvojia ja tutkijoita.

Juho Vainio (vas.), Raija Roos ja Kalle Vainio tutustumassa avomaan kurkun kavustoon hyvin onnistuneen tapahtuman jälkeen.
Juho Vainio (vas.), Raija Roos ja Kalle Vainio tutustumassa avomaan kurkun kavustoon hyvin onnistuneen tapahtuman jälkeen.

Keskusteluissa viljelijöiden kanssa nousivat esiin erityisesti erilaiset lannoitusratkaisut, kastelulannoituksen merkitys ja kuinka se toteutetaan, erilaiset lehtilannoitteet sekä biostimulantit. Kiinnostusta herätti myös herneen lannoitus uudella YaraSuna REMIX 8 -lannoitteella, myyntipäällikkö Raija Roos Yaralta kertoo.

”Tunnelma oli hyvä ja tulemme varmasti järjestämään vastaavia tilaisuuksia jollakin muotoa myös jatkossa!”