kesäkuuta 05, 2024

Kesäharjoittelijoiden palkkaaminen on toimiva tapa löytää hyviä osaajia

Yara Suomi palkkaa vuosittain noin 100 kesäharjoittelijaa ja niistä 30 on aloittanut Uudenkaupungin tehtaalla. Harjoittelijoiden palkkaamisesta on muodostunut erittäin toimiva ja tehokas tapa löytää hyviä osaajia.
Kesäharjoittelijoiden palkkaaminen on toimiva tapa löytää hyviä osaajia
Kesäharjoittelijoiden palkkaaminen on toimiva tapa löytää hyviä osaajia

Usean harjoittelijan palkkaaminen mahdollistaa se, että Yaran Uudenkaupungin tehtaalla menee hyvin ja tuotanto käy täysillä. Uudessakaupungissa valmistetuille laadukkaille lannoitteille on kysyntää myös maailmalla.  

Vuonna 2023 Ukin toimituksista 86 prosenttia suuntautui vientiin 42 eri maahaan. Suurimmat vientimaat olivat Ruotsi, Tanska, Brasilia ja Kiina. Omassa satamassamme operoimme viime vuonna yhteensä 289 laivausta, joihin sisältyivät niin lannoitteiden lastaukset kuin raaka-aineiden purut ja lastaukset.  

”Meille on tullut paljon hyviä vakituisia työntekijöitä taloon harjoittelun kautta. Samalla harjoittelujakso on tärkeä keino nuorelle tutustua yritykseen ja laajentaa verkostoja, mikä helpottaa tulevaisuuden työn löytämistä”, toteaa tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää.  

Yaran Uudenkaupungin tuore satamamestari Julia Verha on esimerkki siitä, että hyvin suoritettu harjoittelujakso voi johtaa vakituiseen työpaikkaan. Julia opiskeli logistiikkainsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja tuli Yaralle ensimmäisen kerran kesällä 2020 logistiikkaosastolle operaattoriksi. Tämän jälkeen kesätyöt jatkuivat seuraavat neljä vuotta, joista viimeinen toimihenkilötehtävissä. Tänä keväänä Julia haki satamamestarin paikkaa. Hän aloitti huhtikuussa ja toimii uudessa roolissa viiden vuoromestarin esihenkilönä.  

”Kesäharjoitteluilla on ollut merkitystä uralleni. Parasta kesätöissä Yaralla oli, että pääsi heti kiinni käytännön töihin ja on ollut tosi motivoivaa, kun omiin kiinnostuksenkohteisiin on vastattu. Merilogistiikka kiinnosti jo koulussa ja täällä pääsin heti sataman töihin mukaan. Opastus työhön on ollut hyvää ja kaikkia ovat olleet avuliaita. Tein myös opinnäytetyöni Yaralle”, Julia kertoo.  

Tänä kesänä Yaran Uudenkaupungin tehtailla on harjoittelijoita Novidasta, Satakunnan ja Turun ammattikorkeakoulusta, Turun Yliopistosta, Åbo Akademista ja Tampereen yliopistosta. 

"Yhteistyötä tehdään pitkin vuotta suoraan oppilaitosten kanssa, ja monet kesäharjoittelijat hakevat töihin kuultuaan yrityksestä lisää esimerkiksi rekrymessujen kautta. Messut ovat muodostuneetkin meille tärkeäksi kanavaksi kertoa opiskelijoille yrityksestä ja avoinna olevista paikoista, kertoo Anna-Kaisa Tuomola, Yaran HR:stä.  

Harjoittelun kautta opiskelijat pääsevät myös kokeilemaan minkälainen asuinpaikka Uusikaupunki. Kesäharjoittelijoiden houkuttelemista kaupunkiin helpottaa myös se, että Uudenkaupungin kauppakamari tarjoaa kesäasuntoa varten taloudellista tukea ja toisena kesänä peräkkäin.  

Lisätietoa:  

Teija Kankaanpää, tehtaanjohtaja, Yara Uusikaupunki 
puh 050 568 6001
teija.kankaanpaa(a)yara.com