kesäkuuta 20, 2023

Yara avaa uuden lannoitekauden

Hinnat laskevat merkittävästi viime kauden aloituksesta. Tänään avautuva uusi lannoitekausi käynnistyy viime vuoden aloitushintaan nähden noin 300 euroa alhaisemmalta tasolta. Talven huippuhinnoista on tultu alle puoleen. Lannoitteiden hinnanmuutoksen taustalla ovat muun muassa kysynnän ja tarjonnan sekä raaka-aineiden hintojen muutokset maailmanmarkkinoilla.
Yara avaa uuden lannoitekauden
Yara avaa uuden lannoitekauden

”Raaka-aineiden maailmanlaajuinen kysyntä ja tarjonta on paremmassa tasapainossa, mikä on laskenut lannoitteiden hintoja merkittävästi talvesta lähtien. Hinnat ovat nyt kauden alussa samalla tasolla kuin kesällä 2021”, toteaa Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg.

Uudet lannoitekauden hinnat astuvat voimaan tänään ja tuotteiden toimitukset alkavat heinäkuussa.

”Sota Euroopassa on edelleen läsnä ja muutokset markkinassa voivat olla nopeita. Toistaiseksi tilanne näyttää vakaalta ja esimerkiksi raaka-aineiden saatavuus on hyvällä tasolla”, Westerberg kertoo.

Lannoitekauden uutuus

Lannoitekauden alussa Yara tuo markkinaan Suomessa valmistetun fosforipitoisen starttilannoitteen. Yara STARTTI -lannoite on kehitetty erityisesti maille, joissa fosforia on niukasti tai fosforin käyttökelpoisuus on heikko. 

Tasapainoinen lannoitus on hyvän sadon edellytys

Hyvän ja laadukkaan sadon edellytys on kasvien tarvitsema tasapainoinen lannoitus. Oikea määrä pääravinteita oikeaan aikaan kehittää kasvin juuriston laajaksi ja kasvi kykenee hyödyntämään vettä ja välttämättömiä hivenravinteita terveeseen kasvuun.

”Kahtena viime vuotena Suomessa on myyty selvästi vähemmän ravinteita, etenkin fosforia ja kaliumia, ja tämä kehitys on sekä peltojen viljavuuden että satotasojen näkökulmasta huolestuttavaa”, toteaa Westerberg. Fosforin ja kaliumin puute hidastaa alkukehitystä keväällä ja alentaa typenkäytön tehokkuutta.

Yara tarjoaa viimevuotiseen tapaan asiakkailleen täsmälannoitustyökalun Atfarmin ilmaiseksi käyttöön. Atfarmin avulla viljelijä voi tarkastella kasvuston kehitystä ja nähdä lohkon sisäistä vaihtelua. Atfarmissa voi tehdä lisälannoituskartat sekä tarkistaa lohkokohtaisen sääennusteen.

Lisätietoja:  

Roland Westerberg, kaupallinen johtaja, Yara Suomi Oy, puh 050 325 8279

Myynnissä olevat lannoitteet

Yara lyhyesti

Yara on maailmanlaajuinen lannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristöratkaisujen tuottaja. Suomessa Yaralla on tehtaita Siilinjärvellä, Uudessakaupungissa ja Kokkolassa sekä kierrätyslannoitteita valmistavat tuotantolaitokset Nokialla ja Viitasaarella. Siilinjärvellä sijaitsee myös Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos, josta saadaan maailman puhtainta fosfaattia lannoitteiden raaka-aineeksi.

Yara Kotkaniemen tutkimusasemalla kehitetään viljelyratkaisuja maanviljelyn kannattavuuden ja kestävyyden parantamiseksi. Olemme osana suomalaista elintarvikeketjua tuottaneet lannoitteita yli 100 vuotta. Yara työllistää Suomessa suoraan noin 900 henkeä ja kokonaisuudessaan työllisyysvaikutus on reilu 4500 henkeä. www.yara.fi