lokakuuta 10, 2022

Yara Siilinjärven historiikki julkaistu

Kirjailija Antti Heikkisen romaanin muotoon kirjoittama historiikki nostaa esiin Siilinjärven toimipaikan roolin Suomen lannoiteteollisuuden historiassa ja apatiittikaivoksen matkan kotimaisen fosfaattiraaka-aineen tuottajaksi.
Yara Siilinjärven historiikki
Yara Siilinjärven historiikki

Kirja on saanut nimekseen Kiveen kirjoitettu, ja se kertoo työntekijätarinoiden kautta toimipaikan vahvasta merkityksestä lähialueen työllistäjänä.

Historiikki kuvaa monine haasteineen ja onnistumisineen Siilinjärven toimipaikan kulkua hyvin oleelliseksi osaksi koko Suomen ruokahuoltoa ja merkittäväksi alueelliseksi toimijaksi osana Siilinjärven kunnan vahvasti rakentunutta elinvoimaisuutta.

Kirjan ilmestymisvuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen lannoiteteollisuuden tuotannon käynnistymisestä. Lannoitteiden avulla pystyttiin nostamaan satotasoja ja tuottamaan riittävästi ruokaa juuri itsenäistyneelle kansalle. 70-luvun öljykriisi sekä raaka-aineiden hinnannousu ja saatavuusongelmat puolestaan nostivat esiin Siilinjärven apatiittiesiintymän hyödyntämisen tärkeyden fosfaattiraaka-aineena. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä olemme jälleen historian taitekohdassa, jossa kotimaisen ruoantuotannon ja energian huoltovarmuus on koetuksella.

- Suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuuden varmistamiseksi perustetun yhtiön juurille rakentunut monipuolinen toimintamme lannoitteiden valmistajana on erittäin merkittävä osa kotimaista elintarvikeketjua, sanoo tehtaanjohtaja Mikko Keränen.

Yaran Siilinjärven toimipaikalla on tuotettu lannoitteita jo yli puolivuosisataa. Tehtaiden perustamispäätös tehtiin keväällä 1967 silloisen yhtiön Rikkihappo Oy:n toimesta ja tuotanto käynnistyi 1969. Siilinjärvi valikoitui uuden tehtaan sijoituspaikaksi logistisen sijaintinsa ja raaka-ainelähteiden läheisyyden ansiosta. Kymmenen vuotta myöhemmin käynnistyi myös Länsi-Euroopan ainoan, edelleen toiminnassa olevan fosfaattikaivoksen tuotanto.

- Fosfaatti on edelleen yksi tärkeimmistä raaka-aineista lannoitteiden valmistamisessa, joten toimintamme fosfaatin tuottajana on myös tulevaisuudessa entistäkin tärkeämmässä roolissa, toteaa kaivoksenjohtaja Antti Savolainen.

Kirjaa voi ostaa Siilinjärven kunnan infopisteestä, kunnantalolta (Kasurilantie 1, Siilinjärvi). Kirjan myyntituotto (20 e/kpl) käytetään kokonaisuudessaan kunnan osoittaman lahjoituskohteen kautta kuntalaisten mielenhyvinvoinnin edistämiseen.

Lisätietoja:
Mikko Keränen, tehtaanjohtaja, Yara Siilinjärvi, puh. 050 300 7870
Antti Savolainen, kaivoksenjohtaja, Yara Siilinjärvi, puh. 050 441 2083