kesäkuuta 08, 2022

Vahva kasvuunlähtö nostaa sato-odotuksia, riittääkö kylvölannoitus?

Kasvukauden alku on osoittautunut suotuisaksi viljojen kasvuunlähdölle. Orastuminen on ollut tasaista ja vahvaa. Maassa on nyt kosteutta ja aurinkoakin on luvassa, joten kasvustot kehittyvät vauhdilla. Heikkojen satovuosien jälkeen ja kovassa kustannuspaineessa tuleva sato on monella tavalla merkityksellinen. Laadukkaalle sadolle on tarvetta eläinten rehuna ja elintarviketeollisuudessa.
Vahva kasvuunlähtö nostaa sato-odotuksia, riittääkö kylvölannoitus?
Vahva kasvuunlähtö nostaa sato-odotuksia, riittääkö kylvölannoitus?

Nyt kun kasvustojen sato-odotukset näyttävät hyviltä, kannattaa lisälannoitus tehdä. Jos kasvukauteen lähdettiin totuttua matalammalla ravinnemäärällä, on lisälannoituksella vielä mahdollista saada lupaava satopotentiaali talteen. Viljojen ravinteidenotto kiihtyy korrenkasvun alkaessa ja tässä satoikkunaksi kutsutussa vaiheessa muodostuvat jyvien aiheet. Lisälannoitukseen sopivat tarkasti levittyvät tuotteet löytyvät YaraBela- ja YaraMila -tuoteperheistä.

Täsmälannoitus on hyödyllinen työkalu, kun kasvustoa halutaan tasoittaa ottaen lohkon sisäinen vaihtelu huomioon. Yaran Atfarm-palvelu on nyt maksuton asiakkaille ja täsmälannoituksen voi ottaa käyttöön kaikilla lisälannoitettavilla lohkoilla. Uusina ominaisuuksina Atfarmissa on lohkokohtainen säätieto sekä mahdollisuus biomassan kehityksen seurantaan ja vertailuun. Täältä voit lukea lisää Atfarmista ja katsoa koulutusvideot.

Tässä viime kasvukaudella mitatussa ohrakasvustossa 110 kg N/ha kylvölannoitus riitti korrenkasvun alkuun (BBCH 31) saakka. Yaran nolla- ja ylilannoitusruutujen seurannassa mitataan viljojen typenotto tänäkin vuonna.