toukokuuta 04, 2022

Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas: yli 40 miljoonaa kiloa maatalousmuovia on saanut uuden elämän

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia.
Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas: yli 40 miljoonaa kiloa maatalousmuovia on saanut uuden elämän
Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas: yli 40 miljoonaa kiloa maatalousmuovia on saanut uuden elämän

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla maanviljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Tänä kesänä Reilu Teko -toimintaa kehitetään käynnistämällä pilotti kahden 4H-yhdistyksen alueella. Pilotissa erotellaan sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan, jolloin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

“On hienoa, että voimme jatkaa hyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä 4H:n kanssa säkkikeräyksen parissa. Keräyksen avulla lannoite- ja siemensäkeistä merkittävä osa saadaan kerättyä talteen. Yaran lannoitesäkeistä arviolta 80 % saadaan kerättyä vuosittain”, kertoo Marketing & Agronomy Manager Anna-Kaisa Haapajärvi Yara Suomesta.

Keräyksessä ovat mukana myös Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Reilu Teko on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

”Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi jätteeksi. Sen lisäksi, että Reilu Teko tarjoaa nuorille tärkeää työkokemusta, se on myös osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Joka vuosi uusia nuoria tulee mukaan, mutta osa nuorista on myös innostunut jatkamaan vuodesta toiseen”, kertoo järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja Suomen 4H-liitosta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Lisätietoja:

www.4h.fi/reiluteko
www.yara.fi/reiluteko

Anna-Kaisa Valaja, järjestöpäällikkö
Suomen 4H-liitto
anna-kaisa.valaja(a)4h.fi
p. +358 44 783 0310

Anna-Kaisa Haapajärvi, Marketing & Agronomy Manager
Yara Suomi
anna-kaisa.haapajarvi(a)yara.com
p. +358 50 305 0596