huhtikuuta 01, 2022

Tilannekatsaus Ukrainan sodan vaikutuksista Yaraan

Yara tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja olemme erittäin huolissamme vallitsevasta tilanteesta ja sen seurauksista.

Maailman ruuantuotanto ja myös Yara on ollut riippuvainen Venäjästä raaka-ainehankinnassa. Epävarmuustekijöitä on paljon ja sota Ukrainassa vaikuttaa niin lannoitteiden, elintarvikkeiden kuin näiden raaka-aineidenkin maailmanmarkkinoihin.

Raaka-ainehankinta
Yaran Suomen tehtailla tuotettujen NPK-lannoitteiden pääraaka-aineista fosforia saadaan Yaran omasta Siilinjärven kaivoksesta. Ennen Ukrainan sotaa merkittävä osa ammoniakista ja kalisuolasta tuli Venäjältä, mutta pakotteiden astuttua voimaan määrä on pienentynyt huomattavasti. Ostamme edelleen niiltä toimittajilta, jotka eivät olleet pakotteiden piirissä.

Koska sota Ukrainassa vaikuttaa maailman ruuantuotantoon, päätös siitä, suljetaanko Venäjä ulos kansainvälisestä elintarvikeketjusta, ei kuulu yksittäiselle yritykselle, vaan kansallisille ja kansainvälisille viranomaisille. Tästä syystä Yara ei voi yksin päättää lopettavansa lannoitteiden raaka-ainehankintaa Venäjältä.

Yara selvittää parhaillaan vaihtoehtoisia raaka-ainetoimittajia. Yhtiöllä on globaalina toimijana laajoja verkostoja ja myös omia ammoniakkitehtaita, mutta uusien logististen reittien järjestäminen vie aikaa.

Uudenkaupungin ja Kokkolan tehtaille voidaan ottaa vastaan ammoniakkia laivalla ja Kokkolasta on mahdollista toimittaa Siilinjärvelle ammoniakkia rautateitse, mutta tällä hetkellä yksi rajoittavista tekijöistä on junavaunujen saatavuus.

Tuotanto
Haasteet raaka-aineiden saatavuudessa voivat tilapäisesti ja ajoittain rajoittaa tuotantoa ja sitä kautta vaikuttaa tuotteiden tarjontaan. Tuotannon rajoitukset hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan tehtaiden kunnossapidon toteuttamiseen.

Lannoitteiden myynti
Lisäsimme tuotteita myynnissä olevaan tuotevalikoimaan Suomen markkinoille 24.3. ja laskimme samalla rakeisten peltolannoitteiden hintoja. Kaikki jo tilatut lannoitteet sekä uudet tilaukset toimitetaan tiloille suunnitelman mukaisesti. Huoltovarmuuden kannalta kuluva kasvukausi on lannoitteiden osalta turvattu.

AdBluen saatavuus
AdBluen raaka-aineiden ja kaasun saatavuus on hetkellisesti heikentynyt Euroopassa, mikä on vaikuttanut AdBluen saatavuuteen myös Suomessa. Yara keskeytti AdBlue-tilausten vastaanoton tilapäisesti 16.3. Tehdyt tilaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, mutta tilaussuman takia toimitusajat ovat normaalia pidemmät. Toimituksissa priorisoidaan julkisia jakeluasemia ja ammattiliikenteen D-asemia.

Suomessa valmistamme AdBlue-tuotetta Valkeakoskella. Hyödynnämme myös Euroopan tuotantolaitoksia varmistaaksemme tuotesaatavuuden Suomeen, mutta tämä vaatii aikaa. Uusia tilauksia ei voida ottaa vastaan eikä uusia asiakastilejä toistaiseksi perusteta. Tavoitteena on avata myynti huhtikuun alkupuolella vaiheittain alkaen bulk-toimituksista.

Seuraamme tilanteen kehittymistä Ukrainassa tarkasti ja päivitämme lausuntoamme mikäli tilanne muuttuu.