maaliskuuta 04, 2021

Taas maailmanennätyssato Uuden-Seelannin Eteläsaarelle!

Eric ja Maxine Watson viljelevät maata Uuden-Seelannin Eteläsaarella. He pääsivät Guinnessin ennätystenkirjaan vuonna 2020 vehnäsadollaan, joka oli uskomattomat 17,398 tonnia hehtaarilta.
Taas maailmanennätyssato Uuden-Seelannin Eteläsaarelle!
Taas maailmanennätyssato Uuden-Seelannin Eteläsaarelle!

Kahden rauhantuomarin vahvistama tulos ylitti pariskunnan vuonna 2017 saavuttaman edellisen ennätyksen, joka oli 16,791 tonnia hehtaarilta.

Watsonien tila sijaitsee Wakanuissa Ashburtonin kaupungin itäpuolella. He viljelevät erilaisia viljoja, heinää ja kasviksia 490 hehtaarin kokoisella sadetetulla alalla.

Ilmasto on lähes ihanteellinen – runsaasti auringonvaloa, sopivasti sadetta ja pitkä kasvukausi. Canterbury Plainsin alueella on loistavat edellytykset suurille sadoille.

Watsonien tavanomainen rehuvehnäsato on 14–17 tonnia hehtaarilta.

Vuoden 2020 ennätysyritystä oli tukemassa koko joukko maatalousalan yrityksiä – Bayer Crop Science, Carrfields Grain & Seed, Hill Laboratories, Aqualine Research Limited, PGG Wrightson Rural Supplies, SGS, Molloy Agriculture Limited, Ravensdown Limited, Yara Fertilizers (Uusi-Seelanti) ja Davis Ogilvie.

Ennätyssadon tuottanut KWS Kerrin -rehuvehnä kylvettiin huhtikuussa 2019 ja korjattiin seuraavan vuoden helmikuun puolivälissä.

Vehnää lannoitettiin koko 300 päivän mittaisen viljelykauden ajan. Typpeä annettiin 347 kg/ha, fosforia 45 kg/ha, kaliumia 100 kg/ha, kalsiumia 100 kg/ha ja rikkiä 88 kg/ha.

Fosfori levitettiin pellolle ennen kylvöä. Rikkiä annettiin syksyllä ja keväällä sekä kaliumia kevään keskivaiheilla. Nestemäistä typpeä ja hivenaineita annettiin koko kasvukauden ajan.

Yaran lannoiteasiantuntija Paul Johnston on tehnyt yhteistyötä Watsonien kanssa jo viisi vuotta, ja hän toimi pariskunnan neuvonantajana ravinnekysymyksissä.

“Oli erittäin tärkeää seurata ravinteiden tarvetta kasvukaudella säännöllisesti, niin että välttämättömät hivenaineet osattiin antaa oikeaan aikaan optimaalisen kasvun ja jyvien kehittymisen varmistamiseksi”, hän kertoo.

“Mid Canterburyn viljelyalueella maassa on yleensä liian vähän mangaania, sinkkiä ja kuparia. Hivenainepitoisuudet pidettiin sopivina Yaravita GRAMITREL, BORTRAC, MANTRAC ja ZINTRAC -ruiskutuksilla.”

YaraVita GRAMITREL on “täsmätuote” joka sisältää kuparia, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä juuri oikeassa suhteessa sekä pienen määrän typpeä. YaraVita BORTRAC sisältää booria, MANTRAC mangaania ja ZINTRAC sinkkiä, ja lisäksi niissä kaikissa on mukana typpeä. Nämä korkealuokkaisista raaka-aineista valmistetut suspensiotiivisteet on helppo sekoittaa erilaisiin kasvinsuojeluaineisiin ja levittää kustannustehokkaasti samalla kertaa”, Paul toteaa.


Watsonit ovat vuosien varrella voittaneet lukuisia maatalousalan palkintoja, kuten Lincoln Universityn South Island Farmer of the Year -palkinnon sekä Ballance Farm Environment -palkinnon.

“Yara on ylpeä saadessaan olla mukana ennätyksen saavuttaneessa tiimissä.”


Tietoa Yarasta

Yara kasvattaa tietämystä siitä, miten maailman väestö ruokitaan vastuullisesti samalla planeettaamme suojellen. Visionamme on maailma ilman nälänhätää. Tähän tavoitteeseen pyrimme kestävällä arvonkehityksellä kehittämällä ympäristöystävällisiä ja tehokkaita kasviravinneratkaisuja maailman maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle. Yaran tavoitteena on olla tulevaisuuden kasviravinneyritys. Olemme sitoutuneet luomaan arvoa asiakkaillemme, omistajillemme ja koko yhteiskunnalle kehittämällä kestävämpää ruuan arvoketjua. Saavuttaaksemme tavoitteemme olemme edelläkävijänä kehittäneet digitaalisia ratkaisuja täsmäviljelyyn.

Työskentelemme tiiviisti yhteistyökumppaneidemme kanssa kaikkialla ruuan arvoketjussa parantaaksemme maatalouden ja ruuantuotannon tehokkuutta ja kestävyyttä. Yara perustettiin vuonna 1905 helpottamaan nälänhätää Euroopassa. Tänä päivänä Yara on ainoa maailmanlaajuisesti toimiva lannoiteyritys. Yaralla on noin 16 000 työntekijää eri puolilla maailmaa ja toimintaa yli 60 maassa. Yhtenäisellä liiketoimintamallillaan yhtiö on osoittanut olevansa vastuullinen ja luotettava toimija. Vuonna 2019 Yaran liikevaihto oli 12,9 miljardia USA:n dollaria.