huhtikuuta 01, 2022

Lumi- ja routatilanne Vihdissä

Roudan syvyyttä ja lumipeitteen paksuutta mitataan kahden viikon välein Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä. Päivittyviä mittaustuloksia voi talven aikana seurata tältä sivulta. Roudan ja lumikerroksen paksuutta mitataan kahdeksasta eri paikasta. Mittauspaikoissa vaihtelee muokkaustapa, kasvillisuus ja maalaji.
Lumi- ja routatilanne Vihdissä
Lumi- ja routatilanne Vihdissä

Alla olevasta taulukosta selviää kunkin mittauspaikan viimeisimmät routa- ja lumilukemat (cm), eri mittauspaikkojen lukemien keskiarvot (ka.) sekä vuosien 1965–2020 mittausten keskiarvot.

imagew3p4.png

 

Roudan ja lumen syvyys Vihdissä talvella 21-22

 

1.4.2022

Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti, riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on tällä hetkellä 54:cm syvyydessä syksyllä kevytmuokatulla lohkolla ja matalimmillaan 0 cm kuusitaimikossa. Lumen syvyys vaihtelee 10-44 cm:n välillä.

2.3.2022

Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti, riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on tällä hetkellä 60:cm syvyydessä syksyllä kevytmuokatulla lohkolla ja matalimmillaan 0 cm kuusitaimikossa. Lumen syvyys vaihtelee 25-53 cm:n välillä.

1.2.2022

Syvimmillään routa on tällä hetkellä 62 cm:n syvyydessä syksyllä kynnetyllä lohkolla ja matalimmillaan 3 cm:n syvyydessä kuusitaimikossa. Lumen syvyys vaihtelee 26–46 cm:n välillä.

31.12.2021

Viimeisen kahden viikon aikana routaa on tullut lisää keskimäärin 6 cm. Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on tällä hetkellä 59 cm:n syvyydessä syksyllä kultivoidulla lohkolla ja matalimmillaan 7:cm:n syvyydessä kuusitaimikossa. Nurmella routa on 34 cm:n syvyydessä. Lumen syvyys vaihtelee 5–17 cm:n välillä.

21.12.2021

Viime viikon vesisateet sulattivat 3 cm:n lumipeitteen. Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti, riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on jo 50:cm syvyydessä syksyllä kultivoidulla lohkolla ja matalimmillaan 10:cm:n syvyydessä kuusitaimikossa. Nurmella routa on 27:cm syvyydessä.

7.12.2021

Routa tuli lumettomaan maahan, joten se on edennyt jo melko syvälle. Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti, riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on 25:cm syvyydessä syksyllä lautasmuokatulla lohkolla ja matalimmillaan 5:cm:n syvyydessä kuusitaimikossa. Nurmilohkolla routa on 11:cm syvyydessä.

imagelzppq.png

 

Roudan syvyyden ja lumipeitteen paksuuden mittaus

Kotkaniemen tutkimusasemalla roudan syvyyttä mitataan perinteisellä routaputkella. Putkessa oleva metyleenisiniväriaine on sulana väriltään sinistä ja jäätyneenä läpinäkyvää. Roudan syvyys luetaan putkessa olevasta asteikosta senttimetreinä. Lumipeitteen paksuutta mitataan mittakepillä. Roudan syvyyden seurantaa tehdään myös langattomien Soil Scout -anturien avulla.

Roudan syvyyteen vaikuttaa moni eri tekijä

Routaa muodostuu, kun maassa oleva vesi jäätyy. Roudan syvyys riippuu pakkasesta, maan vesipitoisuudesta, kuormituksesta, lumipeitteen paksuudesta ja tiiviydestä sekä kasvipeitteen laadusta. Kuivat maat jäätyvät syvälle. Paksu lumipeite toimii tehokkaan eristeenä ja vähentää maan routaantumista. Jos pakkasia esiintyy ennen lumentuloa ja lumipeite jää ohueksi, tunkeutuu routa syvälle maahan ja säilyy keväällä kauan. Runsaslumisina talvina routakerros jää ohueksi. Routa sulaa ensin maanpinnan läheltä ja vasta myöhemmin syvempää.