helmikuuta 07, 2021

Bio 10-4-1 uutuustuote luonnonmukaiseen viljelyyn

Bio 10-4-1 on Yaran uusi Suomessa valmistettu orgaaninen kierrätyslannoite, se täydentää Yaran lannoitusratkaisuja luonnonmukaiseen viljelyyn. Bio 8-4-2 jatkaa edelleen valikoimissa.

Bio 10-4-1 ja Bio 8-4-2 ovat 800 kilon suursäkkiin pakattuja pelletöityjä lannoitteita ja niiden raekoko on 2– 6 mm. Yaran Bio-lannoitteet soveltuvat viljojen, nurmien, perunan, öljykasvien ja puutarhakasvien lannoitukseen. 

Bio-tuotteiden takana on Yaran oma tuotekehitys ja testaus Yara Kotkaniemessä ja maatiloilla. Niiden valmistuksessa hyödynnetään monipuolisesti teollisuuden ja maatalouden sivuvirtoja. Bio-tuotteet valmistetaan Suomessa. Tuotteilla on avainlippu, se on merkki Suomessa valmistetusta tuotteesta.

Tutustu myös Yaran koko Luomuhyväksyttyjen lannoitteiden valikoimaan.

Bio 10-4-1 ja 8-4-2 lannoitteiden etuja

Laaja tuotekehitys. Bio-tuotteiden takana on Yaran oma tuotekehitys ja huolella valitut raaka-aineet. Esimerkiksi biopolttoaineiden valmistuksessa syntyvä vinassi on erinomainen luomulannoitteen raaka-aine, joka parantaa myös lannoiterakeen mekaanista laatua. Bio sisältää sekä eläin- että kasviperäisiä sivutuotteita. Orgaanisen aineksen lisääminen auttaa pitämään huolta maan viljavuudesta. 

Raelujuus. Bion rae on luja, joten se toimii hyvin erilaisissa kylvökoneissa. Kesän 2019 kokeissa suurimmat käyttömäärät olivat 900 kg/ha, eikä näilläkään käyttömäärillä esiintynyt ongelmia.

Siilinjärven Apatiitti. Bio sisältää ainoana luomulannoitteena Siilinjärven Apatiittia. Apatiitti on pitkävaikutteinen fosforilannoite luomuviljelyyn.

Suuri pakkauskoko. Bio on pakattu 800 kilon suursäkkeihin. Iso säkki merkitsee edullisempia kuljetuskustannuksia ja vähemmän pakkausjätettä.
Pakkausten kierrätysmahdollisuus. Bio-säkit voidaan kierrättää Reilu Teko -lannoitesäkkikeräyksessä toimittamalla säkit paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen.

Yaran Biolla parempi sato luomusta. Bio 8-4-2 -tuotetta on testattu kesällä 2019 Yara Kotkaniemen tutkimusasemalla sekä maatiloilla Suomessa. Kevätvehnällä sadonlisä oli 50 typpikilon käyttömäärällä 1000 kg/ha ja parhaimmat sadonlisät olivat jopa yli 2000 kg/ha.