helmikuuta 10, 2021

Yaran Uudenkaupungin tehtailla vuosi 2020 oli hyvä - digitalisaatio lisää tuottavuutta 

Yaran Uudenkaupungin tehtailla vuosi 2020 oli monella mittarilla hyvä haastavasta korona-tilanteesta huolimatta. Viime vuosi oli toimipaikalla tapaturmaton, lannoitetuotannossa tehtiin kaikkien aikojen vuosiennätys ja investointeja tehtiin 20 miljoonan euron edestä. Panostus digitalisuuteen näkyy parannetussa tuottavuudessa.  

Tehtailla on tehty kovasti töitä koronan leviämisen estämiseksi ja toistaiseksi pandemialla ei ole ollut vaikutusta tehtaiden toimintaan tai toimituksiin. Viime vuonna Uudessakaupungissa tuotettiin ennätykselliset 1 315 000 tonnia NPK -lannoitteita, josta 80% meni vientiin. Yaran satamassa käsiteltiin yhteensä 317 laivaa ja reilut 1,5 miljoonaa tonnia tavaraa. Uudenkaupungin tehtaiden lannoitteita myydään yli 80 maahan ja suurimmat vientimaat ovat Brasilia, Tanska, Kiina ja Ruotsi. 

Tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää kertoo, että viime vuonna Yara investoi Uudenkaupungin tehtailla noin 20 miljoonaa euroa ja tänä vuonna noin 40 miljoonaa euroa, josta suurimmat investoinnin kohteet ovat uusi raaka-aineiden varasto, typpihappotehtaan uusi kattila sekä satamalaiturin korjaus. Yara on reilun 10 vuoden aikana investoinut Suomeen yli miljardi euroa, josta Uuteenkaupunkiin n. 275 miljoonaa euroa. 

 Sekä vesipäästöt että ilmapäästöt pysyivät vuonna 2020 luparajojen puitteissa. Mereen johdettavan typen ja fosforin osalta alitettiin uudet tiukemmat luparajat, joissa sallittu päästömäärä on pienentynyt yli puoleen.  

Yara työllistää Uudessakaupungissa noin 290 henkilöä, joista 50 urakoitsijoita. Tänä vuonna henkilöstön määrässä tulee olemaan lievää kasvua ja kesätyöpaikkoja on auki noin 30. 

Yara Uusikaupunki digitalisaation lippulaiva 
Yara panostaa voimakkaasti digitaalisuuteen tuotannossaan ja kehittämällä työkaluja kestävään viljelyyn. Tuotannon digitaalisilla ratkaisuilla parannetaan tuottavuutta ja turvallisuutta.  

Uudenkaupungin toimipaikka on valittu Yaran digitalisaation lippulaivaksi, mikä tarkoittaa, että toimipaikalla kehitetään ja testataan uusia sovelluksia. Tehtailla on esimerkiksi otettu käyttöön Golden Batch (paras ajo) -sovellus, joka auttaa lannoitetehtaan operaattoria löytämään uuden tuotantoerän alussa tuotantoparametrit, joilla saavutetaan paras tuotantotulos laadun, tehokkuuden ja päästöjen osalta. Tehtaiden valikoimassa on tällä hetkellä noin 100 lajiketta, joten sovelluksella on iso merkitys, sanoo Kankaanpää 

Katalyytti pienentää päästöjä 
Yaran strategian ytimessä on osallistua globaalien haasteiden ratkaisemiseen tuottamalla ratkaisuja ja työkaluja, jotka tukevat viljelyn tuottavuutta ja vähentävät päästöjä sekä veden kulutusta. Lannoitteiden valmistuksessa hiilijalanjälki syntyy pääosin typpihappo- ja ammoniakkituotannossa. Yaran kehittämän katalyytin avulla Suomen lannoitetuotannon CO2 päästöt ovat pienentyneet 90%. Tavoitteena on edelleen vähentää tuotannon CO2 päästöjä 70% vuoteen 2025. Merkittävä tekijä on investointi uuteen kattilaan Uudenkaupungin typpihappotehtaalla. Rakennushanke alkaa tänä vuonna.  

Lisätietoja: Teija Kankaanpää, tehtaanjohtaja, Yara Uusikaupunki, puh. 050 568 6001, teija.kankaanpaa@yara.com