joulukuuta 07, 2021

Lumi- ja routatilanne Vihdissä

Roudan syvyyttä ja lumipeitteen paksuutta mitataan kahden viikon välein Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä. Mittaustuloksia voi talven aikana seurata Yara Suomen uutisissa yara.fi/uutiset-ja-tapahtumat ja sosiaalisessa mediassa.
Lumi- ja routatilanne Vihdissä
Lumi- ja routatilanne Vihdissä

Roudan ja lumikerroksen paksuutta mitataan Yara Kotkaniemessä Vihdissä kahdeksasta eri paikasta. Mittauspaikoissa vaihtelee muokkaustapa, kasvillisuus ja maalaji.

Alla olevasta taulukosta selviää kunkin mittauspaikan routa- ja lumilukemat (cm), eri mittauspaikkojen lukemien keskiarvot (ka.) sekä vuosien 1965–2020 mittausten keskiarvot.

 

Mikko Sakala mittaa routaa Yara Kotkaniemessä joulukuun alussa 2021.

 

Routa tuli lumettomaan maahan, joten se on edennyt jo melko syvälle. Roudan syvyys eri lohkojen välillä vaihtelee huomattavasti, riippuen muokkaustavasta, maalajista ja kasvillisuudesta. Syvimmillään routa on 25:cm syvyydessä syksyllä lautasmuokatulla lohkolla ja matalimmillaan 5:cm:n syvyydessä kuusitaimikossa. Nurmilohkolla routa on 11:cm syvyydessä.

 

Roudan ja lumen syvyys Vihdissä talvella 2021–2022.

 

Roudan syvyyden ja lumipeitteen paksuuden mittaus

Kotkaniemen tutkimusasemalla roudan syvyyttä mitataan perinteisellä routaputkella. Putkessa oleva metyleenisiniväriaine on sulana väriltään sinistä ja jäätyneenä läpinäkyvää. Roudan syvyys luetaan putkessa olevasta asteikosta senttimetreinä. Lumipeitteen paksuutta mitataan mittakepillä. Roudan syvyyden seurantaa tehdään myös langattomien Soil Scout -anturien avulla.

Roudan syvyyteen vaikuttaa moni eri tekijä

Routaa muodostuu, kun maassa oleva vesi jäätyy. Roudan syvyys riippuu pakkasesta, maan vesipitoisuudesta, kuormituksesta, lumipeitteen paksuudesta ja tiiviydestä sekä kasvipeitteen laadusta. Kuivat maat jäätyvät syvälle. Paksu lumipeite toimii tehokkaan eristeenä ja vähentää maan routaantumista. Jos pakkasia esiintyy ennen lumentuloa ja lumipeite jää ohueksi, tunkeutuu routa syvälle maahan ja säilyy keväällä kauan. Runsaslumisina talvina routakerros jää ohueksi. Routa sulaa ensin maanpinnan läheltä ja vasta myöhemmin syvempää.