marraskuuta 11, 2021

Syksyn biomassakartta kertoo syysöljykasvien kasvuston tilasta

Syyskylvöisten öljykasvien kasvu hidastuu kasvukauden päättymisen lähestyessä, taimet valmistautuvat talvehtimaan ja karaistuvat kylmälle. Tavoitteena on, että taimet ehtivät 8-lehtiasteelle ja kasvattavat riittävän vankan ja pitkän juuren jo syksyn aikana. Keväällä lumen alta paljastuvan kasvuston lehdet voivat olla tuhoutuneet, vaikka kasvupisteet ovatkin selviytyneet talvesta. Siksi kasvuston tilaa kannattaa arvioida, kun kasvu on päättymässä syksyllä.
Syksyn biomassakartta kertoo syysöljykasvien kasvuston tilasta
Syksyn biomassakartta kertoo syysöljykasvien kasvuston tilasta

Kasvukauden ollessa lopuillaan kasvustoa ja lohkon sisäistä vaihtelua voidaan tarkastella Atfarm- satelliittikuvien ja biomassakarttojen perusteella. Pilvettömänä päivänä syksyllä otetusta satelliittikuvasta muodostettavaa biomassakarttaa on mahdollista käyttää myös kevätlannoituksen lannoituskarttojen luomiseen ja täsmälannoituksen tekemiseen.

Oikean typpilannoitustason määrittäminen on tärkeää myös kevään lannoituksissa. Kevätlannoitusten typpimäärä valitaan maan multavuuden ja saavutetun satotason perusteella. Typpimäärän valinnassa voi käyttää apuna myös ruotsalaisen Svensk Rapsin kvävevågen-työkalua. Siinä kevään typpilannoituksen määrää arvioidaan syksyllä kasvuston vihreän biomassan (1 m2), keskimääräisen sadon sekä maasta kevään ja alkukesän aikanamineralisoituvan typpimäärän perusteella.

Jos käytät typpivaaka-työkalua ja Atfarm-täsmälannoitusta keväällä, valitse määritystä varten lohkolta biomassakartan perusteella kaksi erilaista paikkaa, hyvä ja heikko- ei kuitenkaan aivan ääripäitä. Näin saat hyvän arvion lannoituksen tarpeesta kasvustossa ja voit säätää levityskartan N-määriä vastaaville tasoille.

Korkeammilla lannoitustasoilla lannoitus kannattaa jakaa kevätlannoitukseen ja kasvukaudella tehtävään lisälannoitukseen. Öljykasvien lannoitukseen valitaan rikkiä sisältävä typpilannoite YaraBela-tuotteiden joukosta.