kesäkuuta 07, 2021

Mangaanin puute kannattaa taklata ajoissa

Viljoilla mangaanin tarve on suurimmillaan nopean kasvun aikaan, orastumisesta korrenkasvuvaiheen loppuun. Mangaania tarvitaan yhteyttämisen ja entsyymitoiminnan ylläpitoon ja sillä on tärkeä vaikutus viljan kasvuun. Erityisen alttiita mangaaninpuutokselle ovat karkeat kivennäismaat, eloperäiset maat ja viljelymaat, joiden pH on korkea. Keveillä mailla kuivuus lisää mangaanin puutoksen riskiä.
Mangaanin puute kannattaa taklata ajoissa
Mangaanin puute kannattaa taklata ajoissa

Viljoista kaura ja ohra ovat herkimpiä mangaanin puutokselle. Puutosoireet tulevat näkyviin ensin nuoremmissa lehdissä. Mangaani liikkuu heikosti kasvissa ja siksi sen saanti on tärkeää turvata oikein ajoitetulla lannoituksella. YaraVita MANTRAC PRO on markkinoiden väkevin mangaanilannoite ja se sopii kaikkien kasvien mangaanilannoitukseen. Viljoilla ensimmäinen käsittely tehdään 2-lehtiasteelta 2-solmuasteelle saakka ja toistetaan 7-14 päivän välein tarvittaessa.

Mangaanin puutos voi näkyä viljoilla yleisenä kasvuston haaleutena ja kasvun hidastumisena sekä lehdissä vaaleina tai harmaina laikkuina, kuvassa oikealla ohra ja vasemmalla kaura.

Yara CheckIT - sovelluksesta löytyy kuvia ravinnepuutteista eri kasveilla ja sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Tarkasta sekoitettavuus muiden YaraVita- tuotteiden ja kasvinsuojeluaineiden kanssa YaraVita- sivulta yara.fi/yaravita.

Mangaanin puutos ohralla

 

Mangaanin puutos kauralla

 

Mangaanin puutos pellolla